Místopředseda Svobodných: Hrdiny doby jsou úředníci a lobbisté. Systém brání tvorbě bohatství

10.05.2014 11:27

REPORTÁŽ V dnešní době příliš aktivní stát bere lidem šance vést šťastné životy. Celý systém brání tvorbě bohatství. Jak z toho ven? Změna režimu je nepravděpodobná. Jediná obrana lidí je útěk z oficiální ekonomiky do šedé ekonomiky. Alespoň o tom je přesvědčen místopředseda Strany svobodných občanů a kandidát do Evropského parlamentu Tomáš Pajonk. Ten o tom hovořil v pátek večer na besedě ve Valašském Meziříčí, kterou uspořádala Ekonomická fakulta Vysoká školy báňské – Technické univerzity v Ostravě.

Místopředseda Svobodných: Hrdiny doby jsou úředníci a lobbisté. Systém brání tvorbě bohatství
Foto: Daniela Černá
Popisek: Tomáš Pajonk

„Co znamená možnost vést dobrý život? Co jsou vlastně ty základní komponenty dobrého života?  Podle studií amerického sociologa Charlese Murraye lidé potřebují mít práci, rodinu, kolektiv a potřebují nějaký vyšší princip. Ve chvíli, kdy tyto čtyři věci mají, tak odpovídají, že vedou šťastný život. Pokud je nemají, jsou frustrovaní a předávají to dále do společnosti. V dnešní době příliš aktivní stát bere lidem šance vést šťastné životy,“ řekl Pajonk na úvod besedy několika návštěvníkům valašskomeziříčského majálesu a sympatizantům Strany svobodných občanů v sále M-klubu.

Proměna společnosti

„V ČR zůstává reálná mzda stejná, ale ceny stoupají, HDP je záporné, roste státní dluh, nezaměstnanost. Je velká nezaměstnanost mezi mladými lidmi, to jim znemožní založit rodiny, to je problém v celé EU. Například země jako Botswana už předehnala Bulharsko. Roste asijský blok, Rusko, Latinská a Severní Amerika roste, ale Evropa ne. Otázkou je, jak se za posledních 20-60 let změnila společnost v Evropě,“ uvedl dále místopředseda Svobodných.

Každá doba a společnost podle něj má své hrdiny, kteří určují, jaké krédo společnosti se formuje. „V dnešní době máme Kapitána euro. Před čtyřiceti lety to byl kapitalista versus chudák dělník, dnes se to změnilo, máme třídu tvořivých, kteří jsou schopni prodávat své zboží na trhu. Na druhou stranu je nemalá skupina lidí, kteří se naučili efektivně získávat peníze ze státu a korporací,“ prohlásil. Příkladem je podle něj někdejší ministr financí Rusnokovy vlády a prezidentský kandidát Jan Fischer. „Protože v tom umí chodit, ví kam se obrátit. Jsou to lidé, kteří umí lobbovat,“ doplnil Pajonk.

„Úředníci na ministerstvech, ač peníze nevlastní, tak rozhodují, kam tyto peníze půjdou. Takže chytří lidé, kteří dříve vydělávali vlastní peníze na trhu, zjišťují, že je lepší obrátit se na vládu a začít peníze tahat odtud. Do této třídy patří zaměstnanci vysokých úřadů, ti ví, jak jaký zákon prosadit, patří tam také lidé, kteří mají pod kontrolou média, ovlivňují stát, ovlivňují, co se píše,“ uvedl s tím, že mezi tuto skupinu lidí patří také vysocí zaměstnanci polostátních firem, například ředitel Českých drah nebo různí konzultanti. „Ale to je vše legální, tak je nastavený systém. V té staré třídě lidí, která nám postupně mizí, jsou lidé, kteří něco vyrábí či produkují, například zedníci. Veliké firmy typu IBM už se však podobají více státu. Neprodávají už totiž na soukromý trh,“ dodal Pajonk.

V roce 2012 nám přibylo 6 808 stran zákonů

„Hlavní výstup nové vyšší třídy jsou zákony, procesy, summity, pořád se něco řeší. Například 20 let něco řeší, tvoří a berou plat. Pokud něco vytvoří, je z toho vyhláška či zákon, který dopadne na lidi a ti se diví, kolik toho je. Výstup těchto lidí je zákon prošlý sněmovnou. V roce 2012 nám přibylo 6 808 stran zákonů, což je naprosto neuvěřitelné číslo a de facto každý občan ČR by je měl znát, protože neznalost zákona neomlouvá. Nikdo toho však není schopen. Kolik z vás například zná nový občanský zákoník?“ ptal se přítomných.

Dotace a regulace

Lidé, kteří vytváří zákony, podle jeho slov nerozumí tomu, jak se tvoří bohatství. „Protože oni ten svůj produkt nikdy nemusí nikomu prodat. Když narazíme na problém, tak první věc je, že se začne regulovat. Je snaha zavést například centrální registr plodin. Někdo nad tím seděl mnoho času a nic to nevyřeší.  Když se náhodou problém regulací nevyřeší, tak se tam zavedou dotace. Například v Brně pomocí dotací sponzorují výzkum, kdy měří teplotu moří, za 40 let pak zjistí, jestli se oteplují, nebo ne. Ti lidé v tom výzkumu se na to budou dívat jako na velice důležitý projekt a mají 40 let dotace. To je perfektní práce, celý život se na tom bude pracovat. Většinou se dotace dávají konzultantům. Třeba v naší oblasti se daly dotace do golfových hřišť. Vypadá to postavené na hlavu, ale tak to je, lidé, kteří o dotacích rozhodují, je dají tam, kde se jim to samotným líbí. Proto není nové fotbalové hřiště, protože tam chodí nižší třída, vyšší chodí na golf,“ podotkl Pajonk.

„Zajímavé je, že EU řeší problém, že mladí nemají práci. Ale řeší to po svém, že dá lidem mezi 18-35 let dotace na cestování po Evropě a šíření umění. Například dostanete 700 EU, když pojedete do Albánie šířit českou kulturu. Ale někdo ty peníze musel vydělat. To je právě optika světa, jak ho vnímají ty vyšší třídy,“ sdělil také místopředseda Svobodných a kandidát do Evropského parlamentu.

Vyšší třída potřebuje peníze, tak je vybere na daních

Přerozdělování je však drahé. „Vyšší třída potřebuje peníze, tak je vybere na daních. Když potřebujete peníze na golfové hřiště, nemůžete dnes na to jít silou jako dříve, dneska se ty peníze pošlou do Bruselu, vyberete clo, pošlete to zpátky do operačního projektu, zabalí se to do nějaké akce, například rozvoj agroturistiky na venkově, vaši novináři řeknou lidem, že je třeba udržovat agroturistiku, mezi což patří i golfová hřiště, a uděláte z toho hezký příběh a prodáte ho. Jenže takhle musíte zaměstnat spoustu lidí kolem, a to vás stojí peníze, musíte totiž lidi přesvědčit za peníze ostatních, že to, co děláte, je správné. To je nákladné. Například podle oficiálních statistik EU na sebepropagaci věnuje víc peněz ročně než Coca Cola,“ překvapil posluchače Pajonk.

Útěk do šedé ekonomiky

Celý systém tedy prý brání tvorbě bohatství. „Otázkou je, kudy z toho ven. Je nutné si uvědomit, že lidé, kteří jsou v té nové vyšší třídě, tam jsou, protože nejsou hloupí, ví jak na to, umí dělat marketing, ovládat média. Cesta není, že dělník udělá hnutí a sesadí je. Co tedy dělat? Změna režimu je nepravděpodobná. Jediná obrana lidí , která už se děje, je útěk z oficiální ekonomiky do šedé ekonomiky. Například lidé krátí tržby. Je to přirozená obrana lidí, kteří nejsou schopni změnit politický systém. Ve chvíli, kdy se nám do té šedé ekonomiky přesune tolik lidí, kteří jsou schopni něco tvořit a budovat, tak dojde k tomu, že v té oficiální ekonomice, která bude velice zdaněná, velice zregulovaná, nic nebude, a ti, co vládnou, se tam stáhnou také,“ míní Pajonk.

reklama

autor: Petr Kupka

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…