Místopředseda hnutí ANO Faltýnek povede dál poslanecký klub

24.10.2017 12:37

Poslanecký klub ANO nadále povede první místopředseda hnutí Jaroslav Faltýnek (55). Členové nejsilnější sněmovní frakce ho podle informací ČTK zvolili na své první povolební schůzi.

Místopředseda hnutí ANO Faltýnek povede dál poslanecký klub
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Faltýnek

Klub ANO se po víkendových volbách rozrostl ze 47 na 78 poslanců. Faltýnkovo zvolení do čela frakce se očekávalo, případné vládní ambice neměl. V končícím volebním období vedl sněmovní zemědělský výbor a byl členem organizačního výboru.

Nyní volí členové frakce místopředsedy, kterých bude sedm.

Faltýnek dříve působil ve vedení skupiny Agrofert, kterou vlastnil předseda ANO a bývalý ministr financí Andrej Babiš. Skupinu převedl kvůli zpřísnění zákona o střetu zájmů do svěřenského fondu. Oba figurují mezi 11 lidmi, které policie obvinila v případu dotace na farmu Čapí hnízdo. Proti obvinění podali stížnost.

Sněmovna vydala Babiše a Faltýnka ke stíhání na počátku září. Ve volbách mandáty obhájili, čímž se jim v plném rozsahu obnovila poslanecká imunita. Stíhání se tak přerušilo. Pokud je policie bude chtít stíhat dál, bude muset žádat Sněmovu o jejich vydání znovu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…