Místopředseda statistiků v rádiu prozradil, co všechno ohrožuje sčítání voleb

24.10.2013 18:47

Místopředseda Českého statistického úřadu Stanislav Drápal se ve čtvrtečních Impulsech Václava Moravce na Rádiu Impuls popsal, čemu všemu statistici čelí ve dnech voleb. Od požáru, přes výpadky proudu, až po povodně. Došlo i na to, které volby považoval Drápal za nejdramatičtější.

Místopředseda statistiků v rádiu prozradil, co všechno ohrožuje sčítání voleb
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební urna

„Až budu v penzi, tak se v souvislosti s volbami těším na to, jak si budu moct už ráno udělat kafe a dívat se, jak dobře to budou dělat moji nástupci. V tuto chvíli jsem však ještě připraven v plném nasazení na nadcházející předčasné volby. Statistici jsou připraveni na výpadky proudu a další nemilé kroky. Za nejdramatičtější z hlediska sčítání popsal každé volby, které jsou právě přede dveřmi. A po každém napětí přijde také úleva, protože zatím jsme to všechno zvládli,“ říká Drápal.

Můžeme se dočkat několika překvapení

Statistici ale musí být připraveni i na případný požár či povodně. Vše musí probíhat tak, aby při zpracovávání volebních výsledků nedošlo k chybám. Přece jen by vypadalo zvláštně, kdyby byly vyhlášeny nějaké výsledky a za chvíli by statistici řekli „Promiňte, spletli jsme se, je to jinak“.

Výsledky voleb by mohly být známy čtyři hodiny po uzavření volebních místností v sobotu. Za zmínku stojí, že lidé příliš nevyužívají toho, aby vhodili do urny jen prázdnou obálku jako vyjádření protestu. Jistá míra odporu se projevuje spíše tím, kolik lidí se daných voleb zúčastňuje. Nejnižší zájem bývá o volby do Evropského parlamentu. Volební účast ve sněmovních volbách stále mírně klesá, ale pohybuje se mezi šedesáti až sedmdesáti procenty.

Já si myslím, že letošní volby mohou přinést celou řadu novinek, např. z hlediska počtu stran, které překročí pětiprocentní hranici do sněmovny. ... Obecně si myslím, že volební účast nepřesáhne, řekněme, dvaašedesát procent. Lidé často říkají, že jsou naštvaní a tady záleží na tom, jestli si kvůli naštvanosti řeknou, že volit nepůjdou, anebo si naopak řeknou, minule jsem nebyl a jsem naštvaný, tak tentokrát půjdu,“ poznamenal Drápal.

Napínavé tak budou i zisky mandátů, o nichž bude jasno až po uzavření i těch nejmenších okrsků, což může být v sobotu okolo osmé či deváté hodiny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…