Místopředsedkyně komunistů Vostrá: ČSSD nesmí udělat úkrok doprava

13.11.2013 10:16

„Vypadá to skoro na šťastný konec. V neděli se obřadně sociální demokracie usnesla, že má ráda Bohuslava Sobotku a chce ho za premiéra,“ napsala ParlamentnímListům.cz místopředsedkyně KSČM Miloslava Vostrá. Poukazuje na to, že místo toho, aby se sociální demokraté co nejrychleji snažili ustavit jako formální vítězové voleb vládu, rozpoutal se v jejich straně nelítostný boj o moc. Vyjadřuje se skepticky k tomu, zda se šéfovi ČSSD podaří v koalici prosadit levicové záměry jako omezení církevních restitucí, zrušení poplatků ve zdravotnictví, výrazné zvýšení minimální mzdy či snížení DPH. Bohuslav Sobotka má podle Vostré poslední šanci ukázat, že kromě vlastní strany umí být tvrdým hráčem i na politickém poli. Protože každé zklamání levicových voličů poškodí obraz české levice jako celku.

Místopředsedkyně komunistů Vostrá: ČSSD nesmí udělat úkrok doprava
Foto: KSČM
Popisek: Miloslava Vostrá

Místopředsedkyně se nejprve vrací k bratrovražednému boji sociálních demokratů. Podle ní skupina spiklenců v čele s Michalem Haškem už chystala Sobotkovi pohřeb bez poct. „Nakonec ale do připravené politické rakve spadli zákulisní bojovníci sami. Vlastně se ke svému konci prolhali. Krásný barvotiskový pouťový příběh jak z počátku 19. století. Padouši byli lapeni, potrestáni a Limonádový Joe české politiky si oprašuje své bělostné kalhoty,“ píše Vostrá s tím, že realita je ale mnohem méně barevná. Podle ní v ČSSD, otřesené velmi špatným volebním výsledkem, proběhl nelítostný boj o moc. Boj o vysněné premiérské křeslo. „Občané, jejich zájmy, celá země, česká levice jako taková, nic z toho sociální demokraty nezajímalo,“ míní Vostrá.

Místopředsedkyně komunistů je skeptická k tomu, že se Sobotkovi a jeho týmu podaří dojednat výraznější zmírnění církevních restitucí: „Vzpomeňme, jak plamenně hovořila ČSSD před volbami proti církevním restitucím. Nyní se ukazuje, že přes lidovecký vlak vůbec k žádným změnám nedojde. Hnutí ANO sice ukazuje vstřícnější tvář, ale žádné velké zásahy do miliardových církevních restitucí také nehodlá připustit,“ domnívá se politička a přiznává, že Bohuslav Sobotka je v těžké situaci.



Moc růžově nevidí ani možnost splnění dalších bodů levicového programu: „Co progresivní zdanění, tedy zvýšení společenské solidarity, co zvýšení daní firmám, zrušení poplatků ve zdravotnictví, výrazné zvýšení minimální mzdy, snížení DPH? ČSSD se dostává do situace, kdy z toho všeho nemusí splnit takřka nic. Možná nějaká kosmetická opatření, ale skutečné razantní změny se budou těžko prosazovat.“

Pokud podle Vostré Sobotka ve vyjednávání s ANO a lidovci neprosadí aspoň některá ze zásadních levicových opatření, čeká ho pravděpodobně velký debakl.

Nejhorší variantou by podle místopředsedkyně KSČM bylo, kdyby se programové prohlášení stalo jen snůškou frází a vzletných slibů. „Bohuslav Sobotka teď má poslední šanci prokázat, že umí být tvrdým hráčem na politickém poli. Každé zklamání levicových voličů poškodí obraz české levice jako celku. Předseda ČSSD by to měl mít na paměti. Mnozí komentátoři píší, že Bohuslav Sobotka prokázal tvrdost ve střetu s Michalem Haškem. V tomto případě ale šlo o boj na domácím hřišti, kdy mohl Bohuslav Sobotka mobilizovat aparát Lidového domu. Nyní ale má před sebou silného hráče, předsedu hnutí ANO Andreje Babiše. A v partii s ním mu žádní demonstranti s odznáčky `Za Sobotku` nepomohou,“ podotýká Vostrá s tím, že komunisté kritikou kroků ČSSD sledují cíl, aby sociální demokraté neprovedli v současné době úkrok doprava. Tím by totiž na dlouhá léta poškodili českou levici.

„Bohuslav Sobotka i celá sociální demokracie si to musí uvědomit. KSČM jim k tomu ráda a vydatně pomůže. Nebudeme sedět se založenýma rukama v klíně a v nové Poslanecké sněmovně budeme apelovat na rychlou dohodu na složení klíčových orgánů. Tak, abychom mohli začít pracovat. Hašteření a divadélek už bylo na levici dost,“ dodala místopředsedkyně KSČM Miloslava Vostrá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…