Místopředsedkyně televizní rady povídala divákům o architektuře zahrad. Viní ji ze střetu zájmů

11.02.2014 11:46

Dana Makrlíková-Eklová, známá z časů televizní krize jako moderátorka zpráv týmu Jany Bobošíkové, působí nyní jako místopředsedkyně Rady České televize. Na začátku února se ale na obrazovce veřejnoprávní televize představila i v jiné pozici. Nyní se spekuluje, zda se paní radní nedostala do střetu zájmů.

Místopředsedkyně televizní rady povídala divákům o architektuře zahrad. Viní ji ze střetu zájmů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova České televize

„Možná jste právě dostavěli dům a řešíte, co se zahradou. S tím nám dnes pomůže paní Dana Makrlíková,“ zaznělo v neděli 2. února z obrazovky České televize, načež se objevila paní místopředsedkyně, která kromě dohlížení na ČT rovněž podniká jako zahradní architektka.

Jméno firmy, kterou Makrlíková provozuje, se v pořadu neobjevilo. Že se jedná o místopředsedkyni televizní rady, která má dohlížet mimo jiné na kvalitu vysílaných programů, však v pořadu uvedeno nebylo.

„Mělo by to být uvedeno, jelikož je tu potenciální střet zájmů. Jestliže má něco společného s televizí, její kontrolní postavení by tam mělo být deklarováno,“ cituje server iHNed.cz předsedu Syndikátu novinářů Adama Černého a pro příklad transparentnosti následně přiznává, že oslovený předseda Černý je též spolupracovníkem jejich redakce.

Předseda Rady ČT Milan Uhde si myslí, že její členství v dozorujícím orgánu televize mělo být přiznáno. On sám prý nedávno v ČT dostal prostor k prezentaci své nové knihy, trval však na tom, že jeho příslušnost k radě bude uvedena.

Sama Makrlíková prý reagovala na dotaz po střetu zájmů podrážděně. „Kolega Presl, který je specialista na drogy, je xkrát v televizi jako odborník na drogy. Kolega Uhde, uznávaný dramatik, je v kdejakém pořadu. Členové rady, kteří jsou odborníci ve svém oboru, normálně v televizi vystupují,“ chrlila na redaktora.

Ani Česká televize nevidí v expertním vystupování místopředsedkyně rady žádný problém. Vystoupení Marklíkové jako zahradní architektky prý zcela odpovídalo dramaturgii pořadu. Podle Uhdeho by bylo třeba v tomto bodě vyjasnit zákon o České televizi. Ten zakazuje členům rady se na práci ČT „autorsky podílet“. Není však jasné, zda podobné pohostinské vystoupení v roli experta je „autorským podílem“. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…