Mívali jsme rádi Němce a Američany, ale teď už je to jinak. Zde jsou přesná čísla

14.01.2016 12:18

Vztah Čechů k Německu, některým dalším evropským státům, ale i k USA za poslední dva roky znatelně ochladl. Vyplývá to z nejnovějšího výzkumu agentury STEM.

Mívali jsme rádi Němce a Američany, ale teď už je to jinak. Zde jsou přesná čísla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Německo, jak jej možná neznáte

Čeští občané mají stále nejlepší vztah ke Slovensku (86 % mu udělilo známku jedna nebo dva). Pozitivně je hodnoceno také Rakousko (72 %), Holandsko (71 %), Švédsko, Francie a Velká Británie (všichni 70 %).

Jenže oproti předchozímu výzkumu v roce 2013 se vztah českých občanů k většině západoevropských zemí zhoršil, nejzřetelněji v případě Německa. Nicméně úplně nejhůře hodnocenými zeměmi jsou stále Ukrajina (24 %), Čína (25 %), Rusko (30 %), Srbsko (31 %) a nově zařazené Turecko (15 %).

Ochlazení vztahu k Německu je zřejmě způsobeno politikou Berlína k migrantům

Zmíněný průzkum byl proveden v prosinci 2015. V porovnání s průzkumem z roku 2013 došlo k významnému snížení podílu příznivých známek především v případě vztahu k Německu. Podle autorů průzkumu je pravděpodobné, že tato změna odráží postoj českých občanů k německé politice vůči migrantům a skepsi české veřejnosti k tomu, zda se Německu podaří uprchlickou krizi zvládnout.

Situace v Evropě se však zřejmě promítá i do vztahu k dalším západoevropským zemím, pokles pozitivních hodnocení oproti předchozímu průzkumu byl zjištěn především u Belgie, Dánska a Švédska, méně výrazně rovněž v případě Holandska, Francie a Velké Británie.

Zhoršil se také vztah české veřejnosti ke Spojeným státům. Naopak zlepšení vztahu je vidět v případě hodnocení Maďarska, Polska a Slovenska. Mírně lepší je i hodnocení Číny, která však stále zůstává mezi nejhůře hodnocenými zeměmi.

Zmíněný výzkum STEM byl proveden na reprezentativním souboru obyvatel České republiky starších 18 let ve dnech 3. až 11. prosince 2015. Na otázky odpověděl soubor 1014 respondentů.

reklama

autor: vam

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…