Mlácení dětí nepodporuji, ale v některých případech prostě... Ostrá dohra masakru plameňáků v zoo, kde už včera padly silné věci

14.03.2017 12:55

Ke kauze tří kluků, kteří v jihlavské zoo zranili dva plameňáky a jednoho zabili, se vyjádřil na svém blogu na serveru iDnes.cz europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL).

Mlácení dětí nepodporuji, ale v některých případech prostě... Ostrá dohra masakru plameňáků v zoo, kde už včera padly silné věci
Foto: red
Popisek: Europoslanec Tomáš Zdechovský

„Většina z nás určitě udělala v dětství nějakou neplechu a dostala za to nařezáno. Mě nevyjímaje. Bylo to s námi vyřešeno velmi rychle a efektivně. Ale co si pamatuju ze svého okolí z období svých dětských let, nikdy by nás nenapadlo jen tak pro zábavu ublížit jakémukoli zvířeti, natož ho zabít. Prostě v rodině jsme byli nějak vychováváni a porušení pravidel bylo náležitě ohodnoceno,“ zmínil k celému případu Zdechovský. A podivuje se nad tím, jak je možné, že si malé děti v jihlavské zoo počínaly takto nekompromisně a zabíjení jim zjevně dělalo radost. 

Podle jeho názoru totiž chybí ve společnosti autorita – ať již rodiče nebo učitele. „Na tomto případu krásně vidíme, jak důležitá je pro společnost instituce fungující rodiny s matkou a otcem. Nejeví-li rodiče o své děti skutečný zájem a nestarají se o ně, nemůžeme se divit tomu, že nám pak vyrůstají malí násilníci, potažmo budoucí kriminálníci. Děti potřebují hranice a pravidla. Nejsem příznivcem neopodstatněného mlácení a trestání dětí, ale v některých případech to prostě může pomoci,“ zmínil Zdechovský.

A vzpomněl si i na historku od starosty Trutnova Ivana Adamce, jak kluci na základce při hodinách onanovali a přitom se u toho filmovali. „Namísto toho, aby je učitel náležitě ‚seřval‘ a mobily zakázal, musel ředitel do školy pozvat policii, aby to začala vyšetřovat,“ podotkl. „Ale proč? Není takový postup naprosto zbytečný? Proč si to nevyřídit za zavřenými dveřmi a tahat do toho policii, soudy, OSPOD a kdoví co ještě?“ zeptal se. 

Anketa

Která koaliční strana už po volbách určitě nebude ve vládě?

17%
8%
75%
hlasovalo: 4217 lidí

Podle něj jsou oba zmíněné případy, ať již plameňáků či onanujících žáků z Trutnova, jen špičkou ledovce a smutnou ukázkou toho, co se stane, když děti nemají před ničím respekt. „Selže-li rodina, nikdo jiný už to nezachrání a v žádném případě to nesmí dělat stát. Nejsem zastánce fyzických trestů. Ale kladu si otázku, proč u nás stačilo pár dobře mířených facek (nemyslím tím systematické týrání dětí), které dokázaly udělat divy?! Možná proto si na rozdíl od některých sociálních inženýrek nemyslím, že ‚rodina‘ a ‚autorita‘ je sprosté slovo,“ uzavřel.

Původní text ZDE.

Ke smrti plameňáka se na svém facebookovém profilu vyjádřil také kurátor Richard Viduna. Smrt jednoho z nejlepších samců, otce nejméně osmi vzorně odchovaných mláďat, mají podle Viduny na svědomí tři do zahrady neoprávněně vniklí bezprizorní potomci našich „dlouhodobě plně začleněných spoluobčanů“. Šlo o malé chlapce ve věku 5, 6 a 8 let, kteří vnikli do výběhu plameňáků a kameny a kopanci ubili jednoho z nich. Dva další ptáci jsou zraněni.

„Bohužel se patrně nikdy všem podobným nehorázným excesům zabránit nepodaří, ale znovu bych chtěl poprosit všechny slušné a vážené návštěvníky zoologických zahrad, kteří dodržují návštěvní řády, tedy zejména nekrmí, neplaší či jinak neubližují chovaným živočichům, aby se dívali, co se kolem nich děje. Neváhejte, prosím, slušně, leč důrazně, upozornit ostatní, kteří stále nechápou, že je to bezpodmínečně nutné nejen kvůli zdraví, bezpečí a spokojenosti zvířat, ale často i jejich vlastní,“ poděkoval předem za pomoc Viduna.

Pachatelé byli dopadeni díky jihlavským městským policistům, případ následně převzali policisté státní. Malí chlapci prý činu nelitovali, uvádí TV Nova. „Je pravda, že tento i další otřesné případy, které se ve světových zoo v tomto týdnu staly, budí značné emoce,“ dodal.

Televize Prima pak přinesla záběry (ZDE, jde o druhou reportáž) ze zadržení chlapců policií. Odborníci se pak prý shodují na tom, že by chlapci měli být vyšetřeni – zda se jedná o poruchu, nebo o nevychovanost.

Celý příspěvek Richarda Viduny:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…