Mládek, Prouza a Sobotkův Pokorný: Zdroje sdělují, že příběh s vykopnutím ministra proběhl úplně jinak

27.02.2017 9:02

Ministr Jan Mládek ve vládě končí. To je již týden známý fakt. Až nyní však časopis Týden přináší důvody jeho konce – prý je to kvůli příteli premiéra Bohuslava Sobotky Radkovi Pokornému a kvůli nominacím do Českého telekomunikačního úřadu a do Energetického regulačního úřadu.

Mládek, Prouza a Sobotkův Pokorný: Zdroje sdělují, že příběh s vykopnutím ministra proběhl úplně jinak
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek

Oficiální důvod Mládkova konce byl uváděn ten, že Mládkovi zlomily vaz ceny mobilních operátorů. Ministr, přezdívaný „Velký medvěd“ nebo „Honza kapsa“ totiž odmítl poslušnost vůči svému šéfovi Sobotkovi. A tak byl odvolán – i kvůli své komunikaci. Tím hlavním důvodem odvolání je podle řady sociálních demokratů skutečnost, že ministr průmyslu a obchodu bude vybírat lidi do rad Českého telekomunikačního úřadu a Energetického regulačního úřadu. 

A právě o tyto lidi prý běží. Do rad chce premiér Sobotka společně se svým přítelem, advokátem Radkem Pokorným, dosadit své lidi – a jejich výběr se prý Mládkovi nelíbil. Tím, že tito lidé mají pětiletý mandát a je těžké je odvolat, zajistí si ČSSD vliv na obě instituce. 

„Mládek se jim postavil. Odmítl jmenovat nekompetentní lidi. Tak musel odejít,“ uvedl zdroj ze sociální demokracie. A jeho slova potvrzují i další lidé z ČSSD i z okolí Hradu. 

Anketa

Chcete, aby byl Radovan Krejčíř vydán do ČR?

hlasovalo: 3952 lidí

Dalším důvodem však by podle všeho mohlo být i rozdělování peněz z operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost. Zde Sobotka neměl být spokojen s tím, jak Mládek evropské peníze čerpá. „Jde o stovky milionů pro podnikatele, kteří se pak mohou odvděčit sponzorskými dary. A sociální demokraté peníze v klíčovém souboji s Andrejem Babišem zoufale potřebují,“ zmiňuje Týden.

Ten spekuluje i o tom, že v Mládkově případu šlo i o souboj silných zákulisních hráčů ČSSD – Pokorného a právníka Miroslava Jansty, jenž je Mládkovým přítelem.

Každopádně nyní je rozehrána hra o nástupce Jana Mládka, jímž měl být státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza. Ten se však nelíbil na Hradě, a tak Sobotka prozatím bude resort řídit sám. „Plány nejspíš změnil krátce před cestou na Hrad. Prý mezi nimi probíhala nějaká komunikace, ze které vyplynulo, že Miloš Zeman Prouzu neakceptuje. Sobotkovi měl dokonce údajně pohrozit, že by mohl vytáhnout do hry jméno Jiřího Cieńciały,“ zmínil v této souvislosti zdroj. Premiér však prý neměl žádné záložní jméno.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…