Mládek končí: Filip se ministra zastal. Podle Kalouska má skončit celá vláda

20.02.2017 16:20

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek na konci února skončí ve své funkci. Místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek jeho konec přivítal, protože ministrovi se údajně nedaří čerpat evropské peníze. Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek má za to, že by měla skončit celá vláda. Za to, jak se premiér chová k podnikatelům. Šéf komunistů Vojtěch Filip se Mládka zastal. Odejít by prý měl spíš Daniel Herman (KDU-ČSL).

Mládek končí: Filip se ministra zastal. Podle Kalouska má skončit celá vláda
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek

Místopředseda hnutí ANO ve vyjádření pro Českou televizi konstatoval, že výměna ministra za ČSSD je věcí premiéra a předsedy sociální demokracie Bohuslava Sobotky. Za pár vteřin však neváhal na Mládka tvrdě zaútočit. 

„Ministerstvo průmyslu je jedno z nejhorších v čerpání evropských peněz,“ udeřil Faltýnek v České televizi. „Je pravda, že MPO v čele s panem ministrem Mládkem se nepostavilo na stranu spotřebitelů. Postavilo se spíše na stranu mobilních operátorů, což ostatně dnes řekl i pan premiér,“ doplnil první místopředseda hnutí ANO.

Nespokojenost s Mládkem podle Faltýnka není ničím novým. Nedařilo se mu prý vyřešit situaci kolem OKD. To však nic nemění na tom, že současná koaliční vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL hodlá dovládnout do konce volebního období.  

Předseda TOP 09 byl tvrdý vůči celé vládě. „Současná politika vlády vůči podnikatelům je natolik nepřijatelná a šikanózní, že si rozhodně nemyslím, že se jejich situace odvoláním ministra Mládka zlepší. Možná by si zasloužili vyhodit jiní ministři. Možná by měla skončit celá vláda. Jako starý politický harcovník si troufám odhadnout, že tato změna souvisí spíše s blížícím se sjezdem ČSSD,“ zaznělo z úst Miroslava Kalouska.

„Určitá vlivová skupina v ČSSD bude mít svého ministra průmyslu a pan premiér bude mít jejich hlasy na sjezdu,“ doplnil k tématu předseda TOP 09. Na práci ministerstva se podle jeho názoru nic moc nezmění. Jen se snad zlepší komunikace navenek.

Předseda KSČM se ministra Mládka zastal. Odchod ministra prý odhaluje slabost premiéra Sobotky. „Je to jen otázka slabosti pana premiéra, že neumí odvolat ministry za jiné politické strany, které si neplní své úkoly. Musím říci, že mě překvapuje, že nejsou odvoláni ministr (Daniel) Herman (KDU-ČSL) nebo ministr (Dan) Ťok. Ta ostuda s dálnicí D8 je podle mého neoddiskutovatelná,“ prohlásil Filip.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…