Mládek měl plán na podporu obchodu s Ruskem. Ambasáda USA tím byla ,,velmi překvapena". Jakpak to asi dopadlo?

18.03.2015 8:21

Podle Lidových novin ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek má za sebou svoji první koncepční prohru. LN to odůvodňují tím, že neuspěl s prosazením ve vládě o návrhu na zvýšení vývozu do Ruska a větší orientaci na tamní trh, protože podle Mládka by to bylo výnosnější, než trh Evropské unie. Jeho plán čelil kritice spojenců, ale i ministerstva zahraničí, a v poslední době dokonce i premiéra.

Mládek měl plán na podporu obchodu s Ruskem. Ambasáda USA tím byla ,,velmi překvapena". Jakpak to asi dopadlo?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Jan Mládek

Jeho plán jménem „Ekonomická dimenze rusko-ukrajinské krize – hledání východisek“ neprošel, a s ním ani plánované setkání rusko-české komise pro hospodářskou spolupráci, které se měl účastnit jak Mládek, tak i jeho ruský protějšek Denis Manturov. Bohuslav Sobotka podle LN tento plán zpochybnil z důvodu nejasné budoucnosti sankční politiky EU vůči Rusku. Ta se prý má revidovat na Evropské radě v červnu tohoto roku, a buď se zruší, nebo se nejméně do konce roku prodlouží. Jako další důvod prý zmínil Sobotka i nezájem členských států EU o tuto mezivládní komisi s Ruskem, zájem prý projevilo jen Slovinsko.

Sobotkův tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza se za premiéra vyjádřil, že ještě není jisté, kam se bude český export orientovat, jasno bude prý až po červnovém rozhodnutí Evropské rady. „Reálná diskuse o vztahu s Ruskem bude tématem až na červnové Evropské radě. Debata české vlády, jestli pokračovat s podporou exportu do Ruska, nebo jestli se zaměří na jiné regiony, ještě poběží,“ řekl Prouza.

Podle LN se prý negativně ozvala k tomuto plánu Ministerstva průmyslu a obchodu i americká ambasáda, která prý tím byla velmi překvapena. „Podle našich informací jsou dopady sankcí na Českou republiku minimální, nechápeme tedy, proč tento materiál vzniká,“ řekl tak James P. Merz z americké ambasády v Praze.

Jan Mládek dle LN svůj plán odůvodňuje s tím, že ministerstvo chce jen minimalizovat škody českých firem, nikoliv navýšit českou přítomnost na ruském trhu. „My prostě potřebujeme, aby ztráty českých firem byly co nejmenší, aby po nás nechtěli žádné kompenzace,“ řekl podle LN Mládek v nedávném rozhovoru pro HN. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…