Mládek nevidí důvod dávat peníze OKD

20.12.2016 19:22

Ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) nevidí důvod finančně pomáhat černouhelné společnosti OKD ve chvíli, kdy šachty nevlastní státní podnik Diamo. Ministr to řekl na dnešním briefingu. Diamo podle něj nabídlo za podnik korunu, nezávaznou nabídku předložilo 16. prosince. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) s Mládkovým postupem souhlasil, píše ČTK.

Mládek nevidí důvod dávat peníze OKD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek

„Není žádný důvod, abychom dávali peníze do soukromé firmy,“ uvedl Sobotka. Z pohledu daňového poplatníka by bylo nejjednodušší, pokud by doly sanoval stát až po jejich převzetí podnikem Diamo.

„Pokud by si státní podnik Diamo koupil ty šachty, samozřejmě přebere zodpovědnost za technický útlum a přebere zodpovědnost za sociální programy. Pokud by stát ale v mezidobí poskytl veřejnou pomoc, tak by to vlastně pro Diamo zhoršil a poskytl by výhodu a peníze soukromému vlastníkovi,“ sdělil dnes Mládek. Požaduje také, aby případnou další finanční pomoc OKD podpořily orgány Moravskoslezského kraje.

Těžební společnost OKD, která je od května v úpadku, požádala vládu o státní pomoc na útlum Dolu Paskov ve výši až 723 milionů korun. Peníze mají jít na odstupné propouštěným zaměstnancům a technickou likvidaci dolu. Vláda letos firmě pomohla provozním úvěrem ve výši 700 milionů korun. Mládek dříve uvedl, že k počátku listopadu společnost z toho vyčerpala 150 milionů korun. Dnes podotkl, že toto číslo se od té doby příliš nezměnilo. Podle ministra pomohly rostoucí velkoobchodní ceny uhlí.

OKD se dostalo do potíží kvůli klesajícím cenám uhlí a předluženosti

S dalšími penězi pro OKD nepočítá ani ministerstvo financí. Vicepremiér Andrej Babiš (ANO) dnes ČTK sdělil, že doufá, že firmu koupí seriózní soukromý investor, který ji bude dlouhodobě provozovat. Mládek uvedl, že v tom případě by ale nový vlastník měl na takzvaný svěřenecký účet peníze na sociální útlum a sociální programy. „Aby byla jistota, že si třeba za pět let nevzpomene, že vlastně nemá peníze,“ dodal ministr.

OKD se dostalo do potíží kvůli klesajícím cenám uhlí a předluženosti. Sama firma na sebe podala insolvenční návrh. Pohledávky vůči OKD přihlásilo přes 550 věřitelů, kteří dohromady chtěli od firmy více než 23 miliard korun. Pohledávky za více než 17 miliard korun však insolvenční správce popřel.

Vedení OKD nyní pro firmu hledá partnera a pracuje na reorganizačním plánu, podle nějž bude dál fungovat. Plán budou schvalovat věřitelé a soud. Ten vyhověl žádosti OKD a povolil prodloužení lhůty, na vypracování plánu má tak OKD čas do 12. dubna příštího roku.

V OKD se dál těží uhlí, i s dodavatelskými firmami tam nyní pracuje okolo 11 000 lidí. Firma oznámila, že 31. března ukončí těžbu ve ztrátovém Dole Paskov. Z OKD už odešlo 132 zaměstnanců tohoto dolu, kteří využili nabídku takzvaného dobrovolného racia na rozvázání pracovního poměru dohodou s odstupným ve výši čtyřnásobku měsíčního platu. Více než 230 horníků už projevilo zájem přejít na jiné šachty v karvinské části revíru. K přestupu motivuje firma paskovské horníky příspěvkem až 80 000 korun, celkem by chtěla převést 500 zaměstnanců.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …