Mládek podepsal dohodu s NWR o útlumu těžby v Dole Paskov

06.06.2014 16:40

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) v pátek podepsal dohodu státu s těžařskou společností New World Resources (NWR) o útlumu těžby ve ztrátovém Dole Paskov. ČTK o tom informoval Miroslav Kynčl z tiskového odboru ministerstva. Těžba by podle dohody státu v dole měla pokračovat do konce roku 2017, vláda zaplatí 600 milionů korun na sociální programy horníků.

Mládek podepsal dohodu s NWR o útlumu těžby v Dole Paskov
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek

Dohodu s ministrem podepsali zplnomocnění zástupci společnosti OKD a jejích mateřských společností New World Resources Plc. a New World Resources N.V. Petr Jonák a Marek Jelínek, dodal Kynčl.

Dohoda zaručuje, že 1800 kmenových zaměstnanců dolu bude mít do roku 2017 práci

Z dohody vyplývá, že firma bude do konce roku 2017 udržovat minimální průměrný počet 1800 kmenových zaměstnanců dolu. Během roku 2017 se počet zaměstnanců může snížit na 1600. Dohoda bude neplatná, pokud by podle mezinárodních srovnávacích standardů od 1. července 2014 do 31. prosince 2017 po tři po sobě následující čtvrtletí klesla cena uhlí pod 110 USD za tunu.

OKD si rovněž ponechává možnost provozovat Důl Paskov po roce 2017, pokud se tak rozhodne. Dohoda pozbývá platnosti i v případě, že čistý zisk dolu bude v průběhu nejméně čtyř po sobě následujících čtvrtletích v součtu kladný.

Důl Paskov měl být zavřen na konci roku 2014

Mládek koncem dubna upozornil, že není jisté, že dohodu schválí Evropská komise.

Společnost OKD, která čelí ekonomickým potížím, loni v září oznámila, že Důl Paskov zavře. Zástupci firmy tehdy sdělili, že ponese-li náklady útlumu jen OKD, zavře důl k 31. prosinci 2014. V Dole Paskov pracuje 2500 lidí.

reklama

autor: vfe, čtk

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…