Mládek prý předal šéfce ERÚ ultimátum, ta ho odmítla

13.11.2015 13:35

Když se včera v podvečer sešel ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) s předsedkyní Energetického regulačního úřadu Alenou Vitáskovou, předložil jí dva požadavky. Do konce listopadu má její úřad vypsat podporu za 41 miliard pro zdroje, které dosud nemají schválení z Bruselu. A prvního ledna příštího roku má celé předsednictvo ERÚ dobrovolně složit funkce a předat řízení služebně nejstaršímu úředníkovi. Informují o tom dnešní Lidové noviny s tím, že Vitásková oba požadavky odmítla.

Mládek prý předal šéfce ERÚ ultimátum, ta ho odmítla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalá šéfka Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková

Šéfka národního regulátora nechce pro příští rok vypsat podporu energetickým zdrojům spuštěným mezi lety 2005 až 2012, protože dosud nemají oficiální razítko, takzvanou notifikaci, od Evropské komise. Podle deníku se jedná o 41 miliard korun a obrovský zásah do české ekonomiky. „Pro mnohé firmy by to skončilo insolvencí a pro banky problémem, protože by jim společnosti neměly z čeho splácet úvěry. Jedním z důsledků by bylo i propouštění a možné zdražení tepla pro zákazníky,“ píše list.

Vitásková odmítá podporu vypsat, aby neporušila zákon. Jediné, co by ji přesvědčilo, by byla právě bruselská notifikace, ale ta se táhne už tři roky a prý není pravděpodobné, že teď půjde rychleji.

Jestliže ERÚ do 20. listopadu neustoupí a podporu nevypíše, chce se prý vláda obrátit na prezidenta a žádat ho o odvolání Vitáskové. Miloš Zeman je totiž jediný, kdo může Vitáskovou odvolat za porušení nestrannosti nebo nezávislosti úřadu.

List ohledně druhého Mládkova požadavku na Vitáskovou vysvětluje, že dobrovolným odstoupením celého předsednictva by se vyřešil i problém způsobený chybou v zákoně, kvůli níž bude vedení ERÚ od ledna v šedé zóně mezi dvěma právními předpisy. Novela, která to má napravit, totiž nebude schválena včas.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…