Mládek se setká se zástupci lokalit pro úložiště jaderného odpadu

28.07.2016 6:16

Ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) bude dnes jednat se zástupci sedmi lokalit, v nichž se původně uvažovalo o vybudování hlubinného úložiště jaderného odpadu. Mládek v polovině července uvedl, že nebude usilovat o prodloužení průzkumu ve všech oblastech a chce se soustředit lokality Horka a Kraví hora na Vysočině. Zprávu přinesla ČTK.

Mládek se setká se zástupci lokalit pro úložiště jaderného odpadu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Mládek

Uvedl, že o svém záměru bude informovat vládu a že už s ním seznámil ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO). Starostové z obou lokalit byli vyjádřením zaskočeni. Ministerstvo průmyslu následně oznámilo, že výběr není definitivní.

Mládek již dříve uvedl, že si nedovede představit, že by se trvalé úložiště jaderného odpadu stavělo v místě, kde je nesouhlas obcí. Lokality Horka a Kraví hora byly podle jeho vyjádření z poloviny tohoto měsíce jediné, kde žádné ze zastupitelstev nepodalo žalobu na stát nebo se k žalobě nepřidalo. Obce z oblasti Horka v reakci uvedly, že jsou připraveny žalobu na stát podat.

Přístup ministerstva vadí i obcím v lokalitě Kraví hora. „Osobně s úložištěm problém nemám, ale očekávám, že se k rozhodnutí dojde nějakým procesem na základě geologie, názoru odborníků a podobně. Nikoliv politickým rozhodnutím,“ uvedla starostka obce Věžná Jana Vrbková.

Úložiště, v němž by měly být trvale v hloubce půl kilometru uloženy tisíce tun vyhořelého paliva z jaderných elektráren, má v Česku vzniknout do roku 2065.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…