Mládek se v ČT hádal s lidovcem kvůli ministerstvu zemědělství: Byli byste vstřícní k církvím

16.12.2013 22:46

Jan Mládek z ČSSD a Jan Bartošek z KDU-ČSL se střetli před televizními kamerami. Přeli se mimo jiné o resort ministerstva zemědělství. ČSSD má prý obavu, že by lidovci na ministerstvu zemědělství mohli být až příliš vstřícní vůči církvím. Bartošek to ale jasně odmítl. A pak došlo na rozpočet.

Mládek se v ČT hádal s lidovcem kvůli ministerstvu zemědělství: Byli byste vstřícní k církvím
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stínový ministr financí Jan Mládek.

Poslanci Jan Bartošek a Jan Mládek proti sobě zasedli v pondělních Událostech, komentářích České televize. O prvním se uvažuje jako o kandidátovi na post ministra práce a sociálních věcí, o druhém jako o ministru průmyslu. A jak to bude s ministerstvem zemědělství pro lidovce?

„S ministerstvem zemědělství je to pro lidovce tak padesát na padesát,“ prozradil hned v úvodu vysílání Mládek k tak často rozebírané otázce. Bartošek kontroval, že jde o kategorický požadavek KDU-ČSL. „V zemědělství pracuje řada našich voličů a o ty se chceme starat,“ podotkl Bartošek. Jakékoli další úvahy o tom, co vede lidovce do střetu o tento post, označil za spekulace.

„Ministerstvo zemědělství do jisté míry ovlivní církevní restituce, a proto tu existuje určitá obava,“ podotkl k tomu Mládek. Bartošek však oponoval, že církevní restituce nejsou hlavní náplní tohoto resortu. O případných sporných majetcích budou rozhodovat soudy. ČSSD má ale obavu, že by lidovci na resortu zemědělství mohli být až příliš vstřícní. Bartošek to ale jednoznačně odmítl.

Česko nebylo připraveno na rozpočtové provizorium

Následně se vyjadřovali k rozpočtu na příští rok. Mládek v úvodu tématu zdůraznil, že budoucí koalice s tímto rozpočtem nemohla již mnoho udělat, takže bylo lepší ho rychle schválit. Bartošek k tomu dodal, že při rozpočtovém provizoriu mohla Česku hrozit řada problémů, protože státní kasa nebyla na provizorium připravena. Měl na to upozornit ministr financí v demisi Jan Fischer.  

Budoucí koalici se podařilo uspořit asi tři miliardy korun, původně přitom slibovala úspory ve výši deset až patnáct miliard. Podle Mládka se ale podobná úspora může projevit nejdříve v roce 2015, rozhodně ne hned příští rok.

ČSSD si je podle Mláda vědoma také toho, že v budoucnu dojde na zvyšování daní. Může se totiž ukázat, že úspory samy o sobě stačit nebudou. Lidovecký poslanec ale oponoval, že nejprve chtějí šetřit. Lidovci ostatně sami ukázali, že se lze zbavit vlastních dluhů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…