Mládek z ČSSD: Schwarzenberg blokoval miliardy z Číny

16.08.2013 13:02

Kdyby byl Jan Mládek ministrem financí, změnil by daně. Ty z příjmů by zvýšil, naopak DPH by klesla. Podle něj je také potřeba, aby Česko nebylo jen závislé na německé konjunktuře, ale využilo i finance směřující z Číny.

Mládek z ČSSD: Schwarzenberg blokoval miliardy z Číny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stínový ministr financí Jan Mládek.

Podle stínového ministra financí za ČSSD Jana Mládka snad již skončila ekonomická recese – už jen proto, že Češi potřebují pozitivní očekávání. Zásluha je prý jednoduchá. „Oživení na německém trhu. My ale potřebujeme změnit spoustu věcí uvnitř našeho trhu, protože pokud budeme závislí na německé konjunktuře, stane se z nás skladník Evropy,“ uvedl Mládek v rozhovoru pro iHNed.cz.

Podle něj je nutné, aby Česko bylo schopné vymanit se ze závislosti na Německu. „Já jsem se účastnil formulování programu vlády ČSSD v roce 1998. Tehdy jsme zásadního zlomu dosáhli privatizací bank, podporou zahraničních investic, restrukturalizací a změnou konkurzního zákona, protože bylo třeba osvobodit aktiva. Ale dvakrát nevstoupíš do stejné řeky a situace je dnes složitější, určité analogie však přece jen existují,“ dodává.

Jako ministr by podporoval investice z ciziny, neomezoval by se však jen na určitou oblast. „Investice z ciziny pomohou, ale musíme zastávat ‚politiku všech azimutů‘. Včetně investic z Číny. Oni mají jen 30 miliard dolarů na střední Evropu a tyhle peníze byly doposud politicky blokovány Karlem Schwarzenbergem,“ vysvětluje Mládek.

„K tomu je třeba udělat i drobné exekutivní kroky. Japonští a korejští šéfové firem si například stěžují, jak ponižující je žádat o pracovní povolení či povolení k pobytu na české cizinecké policii. Nevím, proč nějakou změnu v tomto ohledu už dávno neudělala předchozí vláda,“ dodává.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…