Mládek z ČSSD se rozpovídal o euru. Všelékem je prý větší integrace

26.09.2013 13:41

Zavedení eura v Česku není reálné dřív než v roce 2019. Ve čtvrtek to na setkání s podnikateli řekl stínový ministr financí za ČSSD Jan Mládek. Zároveň ale uvedl, že pro Česko by euro bylo vhodné vzhledem k provázanosti české a německé ekonomiky a že by Praha měla vykročit na cestu, která zemi do eurozóny zavede.

Mládek z ČSSD se rozpovídal o euru. Všelékem je prý větší integrace
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Mládek na tiskové konferenci ČSSD

"Naše země je asi 1200 let součástí německého ekonomického prostoru. Čtyřicet let sovětského komunismu byla výjimka z tohoto pravidla. Teď ta výjimka byla napravena a nezdá se, že by to v dohledných letech mělo být jinak," prohlásil Mládek.

"Tudíž je velmi legitimní diskutovat o zavedení eura, protože by to omezilo transakční náklady. Pro naši zemi, která je dnes už velmi sladěna s hospodářským cyklem eurozóny, s hospodářským cyklem Spolkové republiky Německo, by to na rozdíl od zemí jižního křídla byla výhoda a nikoli náklad," prohlásil Mládek.

Problémy podle levice vyřeší větší integrace

Zástupce sociální demokracie připustil, že v současnosti se eurozóna potýká s problémy kvůli předluženosti některých svých členů. "Nepochybně potřebuje vykročit daleko razantnějším způsobem k bankovní unii, případně k ekonomické unii," řekl Mládek. Vyjádřil ale přesvědčení, že do roku 2019, který vnímá jako první možný termín pro zavedení eura v Česku, budou problémy vyřešeny.

"Ale v tuto chvíli není ani tak důležité dosažení cíle, jako abychom se vydali na cestu, která povede k tomuto cíli," řekl Mládek k zavádění společné evropské měny v Česku. "Protože pokud budeme na cestě k tomuto cíli, tak budeme jinak přemýšlet o eurozóně, o jejích snahách o prohloubení integrace," dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…