Mládenci od koziček s kalašnikovy mohou svět přivést do války velmocí. Sýrie prý hrozí velkým střetem Ruska a USA

02.10.2015 9:16

Vstup Ruska do konfliktu v Sýrii přivádí celý svět zpátky do studené války, píše známý komentátor Jiří X. Doležal na webové stránce časopisu Reflex. „Včera po sobě začali, jako ve Vietnamu, střílet ruští piloti se syrskými rebely vycvičenými a vyzbrojenými Američany,“ upozorňuje publicista. A vyjadřuje obavu, aby celá záležitost neskončila válkou velmocí.

Mládenci od koziček s kalašnikovy mohou svět přivést do války velmocí. Sýrie prý hrozí velkým střetem Ruska a USA
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří X. Doležal

Podle Doležala má ruská zahraniční politika jedno pravidlo: „Za jakýmkoliv rozhodnutím, a za těmi humanistickými zvlášť, je nějaká levárna,“ myslí si.

Celý text je ZDE

Tento svůj názor dokládá tím, že jakmile začala ruská letadla shazovat bomby, ruská propaganda začala chrlit lži o tom, jak se Rusko zapojilo do boje proti IS.

Ovšem podle toho, co z daného místa referovaly agentury, byla skutečnost poněkud odlišná. Ruské bombardování zasáhlo především cíle v okolí (prakticky válkou zničeného) města Homs, které neovládají bojovníci tzv. Islámského státu, ale takzvaní povstalci. „Je to nesourodá skupina jednotek, které spojuje především odpor k Asadovi. Ke spolupráci se Západem a k džihádu se různé jednotky stavějí různě, pořád jde ale o lidi, s nimiž se v rámci a mezích krajových zvyklostí dá mluvit, rozhodně to nejsou hrdlořezové z IS,“ tvrdí Doležal.

Ruští piloti bombardují bojovníky vycvičené Amerikou

Podle jeho názoru nasazením bombardérů řízených ruskými piloty se situace posunula dál a svět se začíná blížit situaci, jaká byla za vietnamské války. „Ruští piloti totiž od včerejška bombardují bojovníky vycvičené a vyzbrojené Amerikou a, jak třeba potvrdil americký senátor McCain, bojovníky, kteří jsou v neustálém kontaktu s americkou armádou a CIA. Takže – ruský bombardér pozvaný Asadem bombarduje člověka, který po něm střílí americkým stingerem pod metodickým dohledem amerických instruktorů,“ píše Doležal s tím, že to je situace, která zavání novou eskalací napětí mezi velmocemi a možná i jejich konfliktem.

Své zamyšlení Doležal uzavírá varováním, že pokud bude celá situace eskalovat tímto nebezpečným směrem, existuje reálná hrozba, že „blízkovýchodní mládenci od koziček a s kalašnikovy“ přivedou svět do války velmocí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…