Mládežnický lídr ČSSD: Sobotku jsme podpořili po lánském puči. Ale pod jednou podmínkou

17.08.2015 10:06

Předseda spolku mládežníků uvnitř sociální demokracie Idealisté.cz a člen ÚVV ČSSD Radim Hejduk se na svém profilu na ParlamentníchListech.cz vrací k tomu, za jakých podmínek byla předsedovi strany Bohuslavu Sobotkovi slíbena po tzv. lánském puči podpora.

Mládežnický lídr ČSSD: Sobotku jsme podpořili po lánském puči. Ale pod jednou podmínkou
Foto: archiv Radima Hejduka
Popisek: Předseda Idealistů, spolku uvnitř mladé sociální demokracie, Radim Hejduk

Podmínkou podle Hejduka bylo to, že Sobotka bude hlouběji demokratizovat rozhodování ve straně. Vzpomíná na to, že vedení ČSSD tehdy uspořádalo referendum, nejpodstatnější otázkou byla ta, která se týkala „rozhodování všech členů o konečné podobě kandidátních listin“. Téměř 90 procent hlasujících tehdy odpovědělo, že si to přejí. 

„V krátkém sledu tak řadoví členové ČSSD prokázali, že jim na budoucnosti sociální demokracie velmi záleží a že se na ní chtějí podílet do nejvyšší možné míry. Chtějí více demokracie. ČSSD nakročila k systému tzv. primárek, které fungují ve vyspělých a pokrokových stranách po celém světě. Jako by se však při vytváření pravidel pro primárky na běžné členy zapomnělo. Existují odůvodněné obavy, že rozšíření pravomocí řadového člena bude jen na oko a kandidátní listiny budou stejně sestavovat funkcionáři strany. Členům se kladou v nových pravidlech velké překážky,“ stěžuje si Hejduk a poukazuje na pravidlo volební účasti a vysokých kvót na preferenčním hlasování.

Původní text čtěte ZDE.

„Já osobně považuji za důležité, aby se lidé angažovali v tom, jak bude vypadat největší strana v naší zemi, a aby její členové měli možnost podílet se na tom, jakou má podobu, když o to jasně projevili v referendu zájem. Sociální demokracie je důležitou součástí našeho demokratického uspořádání a bude rozhodovat o budoucnosti České republiky a tedy i o tom, jak se bude žít nám občanům,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…