Mladí evropští lidovci odsoudili Junckerova slova o Castrovi

29.12.2016 11:13

Mládežnické organizace Evropské lidové strany znovu odsoudily vyjádření předsedy Evropské komise Jeana-Claudea Junckera v souvislosti s listopadovým úmrtím bývalého kubánského vůdce Fidela Castra. ČTK o tom dnes informoval místopředseda Mladých křesťanských demokratů Vojtěch Marek. Juncker uvedl, že Castro byl pro mnohé hrdinou.

Mladí evropští lidovci odsoudili Junckerova slova o Castrovi
Foto: nato.int
Popisek: Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker

„Naším hlavním cílem je říci jasné ne totalitarismu a relativizaci komunistického zla, které jasně reprezentoval Fidel Castro. Ještě dnes, v této chvíli, existují lidé, již jsou režimem perzekvováni. Slova pana Junckera jako vrcholného reprezentanta Evropské unie jsou výsměchem všem, kdo trpěli a trpí pod útlakem komunistického režimu,“ uvedl Marek.

Otevřený dopis Junckerovi podepsalo 26 mládežnických organizací z 20 evropských zemí. Česko zastupují Mladí křesťanští demokraté, kteří jsou mládežnickou organizací KDU-ČSL, a Top tým, mládežnická organizace TOP 09.

Signatáři dopisu připomínají, že Castro podpořil invazi vojsk zemí Varšavské smlouvy do Československa v roce 1968 a podílel se na vyostření kubánské krize v roce 1962, která vyvolala hrozbu jaderného konfliktu mezi Spojenými státy a Sovětským svazem. Zdůrazňují také, že za Castrovy vlády byly zabity tisíce Kubánců a stovky tisíc jich byly uvězněny nebo donuceny k útěku z vlasti. „Věříme, že není možné relativizovat činy tohoto člověka,“ uvádí se v dopisu.

Castro zemřel 25. listopadu ve věku 90 let. Moci na Kubě se chopil v roce 1959, kdy jeho povstalci svrhli diktátora Fulgencia Batistu. Karibskému ostrovu vládl až do roku 2008, kdy předal moc mladšímu bratrovi Raúlovi. Poslední oficiální funkce, kterou byla pozice prvního tajemníka kubánské komunistické strany, se vzdal v roce 2011.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…