Mladí redaktoři bez zkušeností, problematičtí experti z neziskovek. Kandidát na ředitele ČT Petruška slibuje ve zpravodajství změny

07.04.2017 10:31

ROZHOVOR Zprávy plné senzací, tragédií a banálností mohou diváci sledovat na komerčních televizích, ale televize veřejné služby by měla zpravodajství a publicistiku považovat za stěžejní oblast své činnosti. Jeden z kandidátů na generálního ředitele České televize Daniel Petruška se v té souvislosti pozastavuje nad tím, že aktuální dění komentují z obrazovky ČT lidé bez životních a profesních zkušenosti. Navíc tzv. experti často reprezentují různé spolky a instituce, které lze jen těžko považovat za nositele prokázaných a podložených informací.

Mladí redaktoři bez zkušeností, problematičtí experti z neziskovek. Kandidát na ředitele ČT Petruška slibuje ve zpravodajství změny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká televize, ilustrační foto

Vaše jméno je jedno z nejpřekvapivějších mezi uchazeči, kteří se přihlásili do výběrového řízení na funkci generálního ředitele České televize pro období let 2017 až 2023. Co Vás k tomuto rozhodnutí vedlo?

Možná to bude znít zvláštně, ale vůbec jsem se nezajímal o to, kdo se do tohoto řízení přihlásil. Neumím tedy vyhodnotit, nakolik překvapivá je skutečnost, že jsem se do výběrového řízení přihlásil já. Samozřejmě nejsem naivní a je mi jasné, že pozice generálního ředitele České televize je společensky vysoce exponovaná funkce, tudíž je také jasné, že různé vlivové skupiny budou mít zájem volbu ovlivnit. Zejména s ohledem na to, že se blíží parlamentní volby, jejichž výsledek může dlouhodobě změnit politické uspořádání v České republice. Výběrové řízení je otevřené a veřejné. Vzhledem k tomu, že mám letité zkušenosti z podnikání i z působení ve veřejné funkci a zároveň splňuji kvalifikační předpoklady z hlediska vzdělání, které navíc stále doplňuji a které je zaměřeno na média, rozhodl jsem se přihlásit. Vedení takové instituce by bylo velkou osobní výzvou.

Čím si myslíte, že byste České televizi mohl prospět, pokud byste byl zvolen?

Anketa

Zeman uvažuje o milosti pro Jiřího Kajínka. Co vy na to?

hlasovalo: 8137 lidí

České televizi bych mohl prospět dvěma věcmi. Zaprvé, nejsem zatížen profesními stereotypy, které člověku brání podívat se při řešení problému na věc z různých úhlů pohledu. Zadruhé, jak jsem již uvedl výše, jsem zcela nezávislý, tudíž mohu Radě České televize i koncesionářům garantovat, že budu hájit postavení ČT jako televize veřejné služby do „roztrhání těla“.

Uvědomujete si, že pro členy Rady ČT může být problémem, že jste byl v letech 2006 až 2010 poslancem ODS, protože v čele veřejnoprávní televize ještě žádný politik nestál?

Moje bývalé politické angažmá za problém nepovažuji. Aktivním politikem nejsem od roku 2010. Naopak, domnívám se, že moje názory a postoje jsou díky tomu zcela transparentní. Navíc i Rada ČT je volena parlamentem a někteří její členové jsou navrhováni či podporováni některou z parlamentních stran. A není neobvyklé, že členové Rady ČT jsou sami bývalí politici. Proč by jim tedy mělo vadit, že jsem byl členem Poslanecké sněmovny?

Co si myslíte o návrhu novely zákona o České televizi, která by viditelně oslabila pozici generálního ředitele, protože by v klíčových věcech hrála prim pětičlenná správní rada, která by měla především navrhovat rozpočet a kontrolovat hospodaření?

Česká televize je zřízena zákonem, a ten jí ukládá určité povinnosti a úkoly. Budou-li si občané přát tento zákon změnit, těžko jim v tom lze bránit. Obecně bych proti zřízení správní rady nebyl, ale hodně by záleželo na tom, jak by tento orgán zapadl do současného organizačního uspořádání ČT. Úplně nejdůležitější by bylo, kdo by takovou radu jmenoval! Zde vidím jako zcela nezbytné, aby taková kompetence zůstala v rukách Parlamentu. Nebylo by dobré, aby to se zákonem o České televizi dopadlo stejně, jako s Ústavou České republiky, do které byla zcela nesystémově implementována přímá volba prezidenta. Pokud by totiž novela zákona o České televizi postavila generálního ředitele ČT do pozice reprezentanta televize bez přiměřených výkonných pravomocí, pak není nutné mít generálního ředitele a televizi může řídit přímo nějaký kolektivní orgán. Obecně lze ale říci, že s takovým způsobem řízení nejsou dobré zkušenosti a většinou se ukáže jako neefektivní a těžkopádné.

Jaký názor máte na kvalitu a objektivitu zpravodajství České televize?

Myslím si, že televize veřejné služby by měla zpravodajství a publicistiku považovat za stěžejní oblast své činnosti. Prostoduché seriály, estrády a filmy mohou diváci sledovat na komerčních televizích, stejně tak jako zprávy plné senzací, tragédií a banálností. S technickou a vizuální podobou zpravodajství jsem spokojen, stejně tak i úroveň prezentace ve zpravodajských relacích odpovídá současným trendům i tomu, že se jedná o televizi veřejné služby. Co se týká samotného obsahu, domnívám se, že s ohledem na svoje finanční, technické a personální možnosti se Česká televize drží evropského hlavního proudu bez snahy o nastolování vlastních témat.

Evropu dle mého názoru čeká společensky a politicky velmi turbulentní období a televize veřejné služby by měly o této skutečnosti informovat. Myslím, že v této oblasti Česká televize selhává. Co se týká objektivity, je těžké ji hodnotit, neboť ji posuzujeme každý subjektivně. To samo o sobě celou věc komplikuje. Nemyslím si, že by redakce či redaktoři záměrně zkreslovali informace. Ale často mám pocit, že jim chybí životní zkušenost nebo snaha o větší rozhled. Nad čím se lze rozhodně pozastavit, je ale například výběr tzv. expertů, kteří jsou oslovováni s tím, aby komentovali různé aktuální události. Často se jedná o lidi, kteří s ohledem na svůj věk nemohou mít ani životní, ani profesní zkušenosti, které by je opravňovaly k prezentaci názorů na obrazovce televize veřejné služby. Navíc velmi často reprezentují různé spolky a instituce, které lze jen těžko považovat za nositele prokázaných a podložených informací.

Právě s tím souvisí častá kritika veřejnoprávní televize, že nedává prostor k vyjádření lidem různých politických názorů a životních postojů. Neměla by mít vedle toho ve zpravodajství a publicistice i redaktory a moderátory pestřejších pohledů na svět, než je ten jeden jediný, blízký tzv. pravdě a lásce?

Myslím si, že televize veřejné služby není primárně zřizována proto, aby lidem poskytovala běžnou zábavu, pokud jsou zároveň dostupné komerční televize. Proto moje hlavní heslo, se kterým jsem do konkurzu šel, je snížení nákladů na provoz České televize tak, aby byla financována pouze jednozdrojově, tedy z koncesionářských poplatků. Potom nebude nucena vyrábět pořady, u kterých je nejdůležitějším kritériem sledovanost. V současnosti je běžné, že pořady, určené menšinám, nebo ty, v nichž je dáván prostor lidem, kteří nereprezentují mainstream, například mimoparlamentní politické strany, jsou zařazeny mimo hlavní vysílací čas, často až po půlnoci, protože v hlavním vysílacím čase je nutné vysílat pořady, do kterých je možné umístit a prodat reklamu. O složení redakcí zcela jistě nerozhoduje generální ředitel, ale jejich posílení o lidi s jiným názorem je dobrý námět k zamyšlení.

Nepřipadá Vám, že se veřejnoprávní médium, které je placeno z koncesionářských poplatků voličů, jednostranně politicky vyhraňuje? Ať už tím, že soustavně uráží a napadá hlavu státu, že jeden z nekřiklavějších případů „nevydařené“ privatizace OKD povětšinou obchází obloukem vzhledem k vazbám Zdeňka Bakaly do havlistického prostředí, což kontrastuje s tím, jakou pozornost věnuje Andreji Babišovi a podobně.

Ano, mám pocit, že s ohledem na rozsah korupčních, dotačních a privatizačních skandálů, které v poslední době vyplouvají na povrch, je pokrytí těchto událostí zcela nedostatečné. Obzvlášť s ohledem na to, že jejich přímými aktéry jsou osoby, které měly nebo stále mají významný vliv na chod státu. Vámi naznačené nadržování lidem, kteří se zaštiťují odkazem prezidenta Havla a v současné době jsou také reprezentováni panem Schwarzenbergem, úplně nepozoruji. V případě Vámi zmíněného Andreje Babiše jsem byl naopak absolutně překvapen, že Česká televize téma jeho daňových, dotačních a privatizačních podvodů začala zpracovávat. Dle mého názoru to v současné politické a společenské situaci vyžadovalo velkou odvahu. Nejen profesní, ale i osobní. Televize veřejné služby by měla takovým věcem věnovat velkou pozornost, měla by stát za svými redaktory a měla by postupovat dle pravidla „padni, komu padni“.

Považujete za etické, aby tiskovou mluvčí České televize byla bývalá mluvčí TOP 09, která také vedla volební kampaň této strany v severních Čechách a půl roku poté, co byl její stranický šéf Karel Schwarzenberg poražen v přímé prezidentské volbě, se přesunula do pozice toho, kdo vystupuje jménem České televize před veřejností?

Považuji za obvyklé, že mluvčí přecházejí mezi jednotlivými institucemi a firmami. Samozřejmě přechod z pozice mluvčí politické strany do pozice mluvčí televize veřejné služby může být trochu problematická. Záleží na časovém odstupu a dalších okolnostech, za jakých se taková změna odehrála. Na druhou stranu, profesionální mluvčí prezentuje stanoviska instituce, za kterou vystupuje. Jeho osobní preference by v takovém případě neměly vadit, pokud nejsou z jednotlivých vystoupení zřejmé. Dost také pochybuji o tom, že by si veřejnost jména mluvčích pamatovala. Záměnu ČT za TOP 09 tudíž nepokládám za pravděpodobnou. Jsou-li tedy splněny výše uvedené požadavky, za neetické to nepovažuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…