Mladík obdivoval Hitlera, a nakonec se pokusil zavraždit dva bezdomovce. Po šibenicích na Václaváku novináři vytáhli jeho příběh

04.07.2015 10:19

Student Jan Mokrý, který byl v březnu odsouzen za dvě napadení bezdomovců na 17,5 roku vězení, netrpí žádnou duševní chorobou. Bezdomovce chtěl cíleně vraždit, protože je považoval za bezcenné kusy masa. Vyplývá to z rozsudku, který se podařilo získat serveru Lidovky.cz.

Mladík obdivoval Hitlera, a nakonec se pokusil zavraždit dva bezdomovce. Po šibenicích na Václaváku novináři vytáhli jeho příběh
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bezdomovec v Praze

Soudy poslaly Mokrého za dva pokusy o vraždu bezdomovců na 17,5 roku za mříže a po odpykání trestu mu zakázaly deset let se zdržovat v Praze. Server získal prvoinstanční rozsudek Městského soudu v Praze z letošního března, který pak v červnu potvrdil také Vrchní soud.

Lituje jen toho, že vraždy nedokončil

Mokrý prý u soudu uvedl, že lituje pouze toho, že se mu nepovedlo vraždy dokončit. „... Na své jednání se dopředu připravoval, měl je promyšlené a vnitřně zdůvodněné,“ píše v pětadvacetistránkovém dokumentu soudkyně Kateřina Radkovská. Mokrý chtěl likvidovat „bezdomovce s velkým B“, kteří jsou podle jeho názoru pro společnost nadbyteční a na bezdomovce si pouze hrají.

Duševní chorobou netrpí, ale je prodchnut nenávistnou ideologií

Podle lékařů Petra Kubeje a Jiřího Klose navíc mladík netrpí duševní nemocí ani poruchou. „Dostal se do životní situace, kdy zcela propadl ideologii, kterou sám hlásá, a to když prohlašuje, že lituje pouze toho, že své skutky nedokonal. Podle znalce to nesvědčí o duševní chorobě obžalovaného, ale o tom, že je prodchnut nenávistnou ideologií,“ píše se v rozsudku.

Hodnotový systém Mokrého je podle odborníků výrazně pokřivený, antisociální, pravděpodobně ovlivněný rasovými a fašizujícími názory. „Odmala obdivoval Adolfa Hitlera, který byl pro něj velkým vzorem, co se týče rasistických a nacistických myšlenek,“ cituje soudkyně lékaře ve verdiktu.

Když někoho zabiji, tak mě pak lidé budou znát

Na sociální síti si Mokrý stěžoval, že nemá kamarády, lidem byl za přátelství ochoten platit. „Rozhoduji se, zda někoho zabiji nebo ne, jelikož už nemám sílu kráčet takto dále, všichni se na mě vykašlali,“ varoval například.

„Uvažuji, proč někoho nezabít přímo, a možná mě pak budou znát,“ zní další Mokrého zpráva. Bezdomovce si podle svých slov vytipoval, protože podle něj nikomu nebudou chybět. Lidi bez střechy nad hlavou považoval Mokrý za bezcenné kusy masa.

První útok na bezdomovce uskutečnil Mokrý loni 12. dubna brzy ráno u mostu v Praze-Libni. Muže nicméně nezranil, na místě ho chytili policisté a mladík musel do psychiatrické léčebny. Na konci června byl propuštěn, pár dní poté útočil Mokrý podruhé, tentokrát již nic netušícího muže bez domova vážně pořezal. Život si bezdomovec zachránil zřejmě zoufalým křikem o pomoc.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…