Mládkův náměstek hájil energetickou koncepci. Je to paskvil, vyslechl si

28.09.2014 14:30

Aktualizace státní energetické koncepce je velmi citlivým bodem. Ukázala to i nedělní slovní přestřelka nad tímto materiálem mezi náměstkem ministra průmyslu a obchodu Pavlem Šolcem a ředitelem Aliance pro energetickou soběstačnost Martinem Sedlákem. Ten materiál bez obalu označil za paskvil. Příliš se prý zaměřuje na jadernou energii a opomíjí obnovitelné zdroje. A kdo ty obnovitelné zdroje zaplatí, přešel do protiútoku Šolc.

Mládkův náměstek hájil energetickou koncepci. Je to paskvil, vyslechl si
Foto: atominfo.cz
Popisek: Temelín

Hosty druhé části nedělních Otázek Václava Moravce České televize byli náměstek ministra průmyslu a obchodu Pavel Šolc a ředitel Aliance pro energetickou soběstačnost Martin Sedlák. Řešili především energetickou koncepci, neboť stát nemá žádnou novou koncepci, resp. v tuto chvíli byl zpracován materiál nové energetické koncepce, který zamířil do připomínkového řízení.

Na energetické úspory mají v příštích letech jít desítky miliard korun

„Současný návrh je lepší než ta koncepce z roku 2004, která byla zastaralá již v době svého vzniku,“ poznamenal k tomu Sedlák. Podle jeho názoru je ale i tato koncepce až příliš málo ambiciózní z hlediska šetrnosti k životnímu prostředí. Tato koncepce prý až příliš vzhlíží k atomové energii a opomíjí obnovitelné zdroje. To se řediteli aliance rozhodně nelíbí. Šolc upozornil, že větší důraz na obnovitelné zdroje by vyšel dráž. Sedlák s tím ale nesouhlasil. „Pan náměstek nás tady straší,“ poznamenal.

„Ono to není jádro nebo obnovitelné zdroje, ono je to v každém případě obojí. Obnovitelné zdroje v míře, jako jsme schopni rozumně zajistit, pak uhlí, které nám dochází, k tomu dovážený plyn a jádro. Jaderné palivo je jediný zdroj, který si mohu zajistit na několik let dopředu, u uhlí je představa zajištění se dopředu na tři roky nepředstavitelná, totéž u obnovitelných zdrojů. Jádro je tedy jediné, které nám zabezpečuje energetickou bezpečnost,“ podotkl Šolc.

Na energetické úspory mají v příštích letech jít desítky miliard korun. Za tímto účelem byl schválen i národní program energetické účinnosti. Náměstek k tomu poznamenal, že Česko patří k nejprůmyslovějším zemím EU a k realizaci efektivnějšího využití energie hodlají využít i evropské dotace v příštích šesti letech.  

Za jak vysokou cenu chcete uspořit?

„Já se obávám, že současný návrh energetické koncepce je úplně stejný paskvil jako energetický zákon, o kterém před dvěma týdny hovořila předsedkyně ERÚ Alena Vitásková,“ prohlásil jasně Sedlák. Poukázal na to, že silně průmyslové Německo se zavázalo k výrazným energetickým úsporám do roku 2040, zatímco Česko touto cestou nejde.

„Záleží na tom, za jakou cenu bychom těchto úspor dosáhli a kdo to zaplatí,“ přešel do protiútoku Šolc. Počítá se prý s tím, že v budoucnu elektřina nahradí chybějící uhlí a v rámci elektromobility další palivo. Jestliže chceme posílit železnici, tak to bude znamenat nárůst spotřeby elektřiny v dopravě,“ podotkl Šolc. Ke kritizované novele energetického zákona uvedl, že v sobě zahrnuje i směrnice EU, které musíme implementovat do českého právního řádu.

Sedlák kontroval, že ministerstvo tento zákon připravilo velmi nedbale, počítalo se prý např. s tím, že dojde k retroaktivní regulaci obnovitelných zdrojů, což je nepřijatelné i z hlediska ústavy. Podle Šolce byla tato námitka i s dalšími problémovými body vypořádána.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…