Mládkův návrh: Sešrotujte své staré auto a dostanete příspěvek

23.01.2015 9:25

Příspěvek ve výši 1500 až 4000 korun by mohl získat každý, kdo si nechá sešrotovat své staré auto. A to aniž by si musel kupovat auto nové. Ministerstvo průmyslu a obchodu chce tuto možnost prosadit do nového zákona o výrobcích s ukončenou životností. Informuje o tom páteční Mladá fronta Dnes.

Mládkův návrh: Sešrotujte své staré auto a dostanete příspěvek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Silnice, ilustrační foto

Podle ní má být zmíněný návrh Ministerstva průmyslu a obchodu součástí materiálu pro vládu o tom, jak v Česku omladit vozový park. Myšlenka má podporu i na Ministerstvu dopravy. „Jde o motivační prostředek, aby vozidla byla řádně ekologicky zlikvidována. Proti této snaze nevznášíme námitky,“ cituje deník Martina Nováka z tiskového oddělení Ministerstva dopravy.

Přesná částka, kterou by lidé za likvidaci starého vozidla dostávali, není jasná. Zatím se prý mluví o příspěvku v rozmezí 1500 až 4000 Kč. Na jeho vyplácení by se mohly použít peníze, které stát dosud vybírá za převody nejstarších aut. „Ročně jde zhruba o čtvrt miliardy, ale objem peněz by měl vzrůst,“ uvedl list.

Rezort životního prostředí má výhrady

Problémy ale návrh možná čekají na Ministerstvu životního prostředí. „Podle MŽP je nutné nejdříve vyhodnotit ekonomické náklady takového opatření a porovnat je s dopady na zlepšení kvality životního prostředí. Teprve pak bude možné zaujmout konkrétní stanovisko,“ řekla listu Jana Taušová z tiskového oddělení Ministerstva životního prostředí.

Podle MfD je průměrné stáří aut v ČR čtrnáct let. A i když staré vozy toho tolik nenajezdí, připadá na ně podstatně větší část tragických nehod.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…