Mladý Macron a starší Merkelová. V britském deníku píší, co vše naznačila výbušná tiskovka této dvojice

24.06.2017 8:47

Podle britského deníku Express včerejší společná konference francouzského prezidenta Emmanuela Macrona a německé kancléřky Angely Merkelové symbolicky odstartovala změny v rovnováze sil v rámci Evropské unie.

Mladý Macron a starší Merkelová. V britském deníku píší, co vše naznačila výbušná tiskovka této dvojice
Foto: repro Youtube
Popisek: Emmanuel Macron se svou manželkou Brigitte

Jak uvádí britský deník, tisková konference obou politických vůdců ukázala, že Francie a Německo budou hrát v rámci Evropské unie stále větší roli a naopak vliv šéfa Evropské komise Jeana-Clauda Junckera a „evropského prezidenta“ Donalda Tuska značně oslabí. „Tisková konference symbolizuje, že Německo a Francie opět oživují mocenský dvojblok a společně budou působit jako hlavní hnací síla EU,“ konstatuje deník.

Ostatně Merkelová a Macron se ani nijak netají, že chtějí ve společném tandemu ještě více ovlivňovat jednotlivě procesy, které na starém kontinentu probíhají. „Pokud hovoří Francie a Německo jedním hlasem, může se kupředu posunout celá Evropa. Jsou situace, kdy ani toto nestačí, ale je to v zásadě nezbytná podmínka,“ prohlásil Macron na tiskové konference, která se konala po skončení summitu EU.

Mnozí poněkud jízlivě hovoří o tom, že tandem Macron-Merkelová by mohl vzhledem k zálibě francouzského prezidenta ve starších ženách fungovat stejně dobře jako tomu je v případě Macronova manželství s o generací starší Brigitte. Včerejší tisková konference naznačila, že by tomu tak skutečně mohlo být. Oba státníci si notovali v podstatě ve „všem“. Zejména, když došlo na kárání neposlušných východoevropských států, které odmítají uprchlické kvóty.

Obzvlášť Macron, s o třináct let starší Merkelovou v zádech, se cítil velmi sebejistě. Pravděpodobně naprosto stejně, jako kdyby za jeho zády stála jeho manželka. Jindy ve svých prohlášeních střídmý Macron se tak na své poměry značně rozkurážel. Polsko, Maďarsko a Českou republiku obvinil, že zradily Evropskou unii. Praha, Varšava a Budapešť podle francouzského prezidenta považují EU za „supermarket“, ze kterého si mohou vybrat jen to, co se jim hodí.

V souvislosti s migrační krizí došlo i na evropskými mainstreamovými politiky oblíbené pojmy, jako jsou „evropské hodnoty“ a „solidarita“. Oba politici také avizovali, že i přes značnou symboliku tiskové konference se rozhodně necítí osamoceni. „V minulosti, kdy měla Evropská unie méně členských států, bylo vše snazší,“ stačila si ještě postěžovat německá kancléřka, kterou čekají za tři měsíce volby do Bundestagu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Provazník

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …