Mladý Stropnický chce se zelenými hájit zájmy obyčejných lidí

28.02.2016 13:53

Předseda Strany zelených Matěj Stropnický v rozhovoru pro server E15.cz vysvětloval, že rozhodně není příslušníkem tzv. zlaté mládeže. Od 18 let pracuje, napsal asi 300 článků a je si vědom toho, že musí hájit zájmy tzv. obyčejných lidí. „Mým spojencem je ulice,“ řekl jasně. Té hodlá sloužit a v jejím jméně krotit globalizaci, globální ekonomické hráče.

Mladý Stropnický chce se zelenými hájit zájmy obyčejných lidí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Matěj Stropnický

Matěj Stropnický opakovaně prohlašuje, že smýšlí levicově a vidí, že je třeba regulovat např. developery, kteří připravují projekty necitlivé k přírodě i k sousedům. Až se to změní, Stropnický je přestane kritizovat.

„Pražská politika má tendenci se dohodnout v pozadí. ČSSD na to byla zvyklá a s paní Kleslovou v tom chtěla pokračovat. My jsme v Trojkoalici došli k závěru, že když budeme chtít něco prosadit, budeme to muset říkat veřejně a získat pro to veřejnost. Mým spojencem byla vždycky ulice. Chtěl jsem vysvětlit, že budeme plnit sliby i proti vůli koaličních partnerů. ČSSD slibovala, že bude bojovat proti developerům, a nedělala to,“ konstatoval.  

Ačkoli sám nikdy nežil v nedostatku, vidí že musí bojovat právě za lidi, kteří jsou společensky slabší. Výbavu mu k tomu jiné poskytlo i studium veřejné vysoké školy. Jako občan cítí povinnost vracet to, co mu bylo umožněno. Musí se pokusit zkrotit sílu globálního podnikání. K tomu prý máme veřejnou moc. Zelení musí vědět, že s řečmi o vysazování nových a nových stromů nestačí. Ve středu politického zájmu musí být právě boj proti globalizaci.

Jak by to mělo vypadat? „Je potřeba jim především započítat všechny náklady jejich podnikání. Vyrábějí tam, kde je to nejlevnější, kde se neplatí daně, kde nemají lidé žádná pracovní práva… Typicky třeba v Číně. A pak se to převáží. Mělo by se přestat vyplácet vozit rajčata a trička přes celý svět. Jsme tranzitní země a vyježděné koleje na dálnicích platíme z veřejných peněz,“ popsal. Proto musí zasáhnout stát.

Nepatřím ke zlaté mládeži

Nevnímá se jako příslušník zlaté mládeže, protože měl zlaté karty, nechtěl si koupit všechno, co vidí a tak podobně. Od osmnácti let pracoval. Napsal např. něco kolem 300 článků. Jak vidno, nezahálí ani v politice. Je si např. vědom toho, že v kritice NATO bude jeho názor mezi zelenými spíše v menšině, takže se hodlá trochu krotit, aby získal podporu pro jiné své návrhy.

Jako předseda Strany zelených hodlá partaj posílit. Voliče prý sebere v podstatě všem. „Vládě za to, že nekoná a je ve střetu zájmů, pravici, že se zdiskreditovala, komunistům i Pirátům, protože nenabízejí řešení. Ty druhé považuji ale za zajímavé spojence. Rozumějí virtuálnímu světu, my zase tomu reálnému… A pravda je, že ten virtuální získává někdy převahu,“ uzavřel rozhovor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…