Mladý TOPák: Lidé tomu nerozumí, proto si volí poslance. Bez EU nemůžeme být. Klaus ml. nic nepochopil. Jsem obyčejný kluk

24.04.2019 12:52

Do Xtalk na XTV zavítal tentokrát kandidát TOP 09 do nadcházejích europarlamentních voleb Vojtěch Vais. A spustil. Z Británie bude po brexitu prý bezvýznamný stát. Máme být „sebevědomým“ členem EU. Neblahý dopad brexitu srovnal s přímou prezidentskou volbou v Čechách. A Václav Klaus mladší prý nepochopil, jak EU funguje.

Mladý TOPák: Lidé tomu nerozumí, proto si volí poslance. Bez EU nemůžeme být. Klaus ml. nic nepochopil. Jsem obyčejný kluk
Foto: Repro XTV
Popisek: Vojtěch Vais, kandidát TOP09 ve volbách do europarlamentu

Vais sebe popsal jako „mladého, obyčejného kluka“, který se zajímá o politiku. V politice se prý angažuje proto, aby ukázal, že není jen pro „nějaké vyvolené“ a že věnovat se jí není dle něho nic divného.

Veselý se zeptal, co by v europarlamentu chtěl změnit. „My víme, že popularita Evropské unie roste s vyšší informovaností občanů o tom, jak ty instituce fungují, jak celý ten orgán funguje. A zároveň víme, že vzdělávání o Evropské unii a vůbec to společenské vzdělávání u nás není na dobré úrovni. Proto dělám debatní tour po městech v mém kraji, tedy v Středočeském kraji, a bavím se s lidmi o Evropské unii. Čili chci zvyšovat povědomí o EU v České republice, ukazovat jim, proč jsme vlastně členy Evropské unie a co nám přináší.“ Veselý konstatoval, že tedy dělá EU reklamu, na což Vais reagoval jen tím, že ji nedělá jen EU. „Evropská unie je naprosto klíčová, z mého pohledu, pro budoucnost České republiky, takže se snažím dělat odpovědnou politiku,“ popsal své působení mezi svou generací.

Anketa

Pocítili jste při nákupech v posledních měsících zdražení zemědělských a potravinářských produktů?

98%
2%
hlasovalo: 11414 lidí

V čem je EU klíčová? Prý jsme díky ní členy obrovsky bohatého celku, který má vliv na celý svět, a taktéž vliv České republiky na celosvětové dění je větší. Podle Vaise by ČR měla v EU působit jako sebevědomý stát, který se nebojí tvořit celoevropskou diskusi a podílet se na vytváření „Evropské budoucnosti“.

Moderátor se pak zeptal, zda tohle nevědí ve vystupující Velké Británii. Kandidát TOP 09 na to odpověděl, že Velká Británie má jinou pozici. A nezapomenul dodat, že v referendu převládly „falešné a lživé argumenty“ a když se prý mezi Brity rozšířily informace o EU, tak by teď volili setrvání. Doplnil, že se ukázal neblahý dopad přímé demokracie do zastupitelské demokracie. Brexit srovnal s přímou volbou prezidenta u nás. „Ten parlament se s tím prezidentem neumí srovnat, neumí vyrovnat,“ říká kandidát TOPky. Bránil zastupitelskou demokracii argumentem, že v dnešním globalizovaném světě je opravdu těžké všemu rozumět, takže si volíme zástupce, kteří se problematice věnují. Brexit podle Vaise povede k tomu, že by z Británie mohl být „bezvýznamný stát na okraji Evropy“, protože slova o bilaterálních dohodách s ostatními mocnostmi se nenaplnila.

Další otázka zněla, zda se EU daří plnit funkci velkého hráče na světovém poli. Dle Vaise se EU daří vyvažovat vlivy okolních mocností, jako např. „stokrát omílaného“ Ruska a Číny. Veselý pak otázku nasměroval na migrační krizi. Vais připustil, že na migrační krizi EU reagovala pozdě a reakce byla těžkopádná. Ale to podle něj není důvod ji bourat, nýbrž volit odpovědné politiky, kteří budou chtít EU vylepšovat. Kopl si do ministra Chovance, který prý byl na radě ministrů zticha, nepodal žádný návrh, v Čechách se pak fotil s puškou a tvrdil, že EU něco diktuje.

EU podle Vaise nic nediktuje, protože se na všech rozhodnutích podílíme. „Hlasují o tom čeští europoslanci. Můžou ty návrhy doplňovat, pozměňovat,“ řekl Vais a dodal, že v Radě ministrů o tom pak dotyčný ministr hlasuje, buď většinově, nebo jednomyslně.

Slova Václava Klause mladšího o EU prý zavánějí populismem. „On jede tu argumentační rovinu diktátu a to je podle mě od základu špatně,“ říká mladý politik. Klaus prý špatně pochopil fungování EU. Jako příklad dal Vais europoslance TOP 09 Niedermayera, který si prý vybudoval takové renomé, že má velký vliv na daňovou politiku EU. Také vyvracel mýtus o „nesmyslech z EU“. Uvedl, že směrnice vytyčí cíl a ponechá na vládách států, aby ho zpracovaly do zákona. A právě zde se podle něj rodí nesmysly, když úředníci rozšíří původně rozumné úmysly do nerozumných rozměrů.

Evropská unie nám podle něj dává více svobody. „Zejména ve středoevropském prostoru nemůže existovat samostatný stát, který by nebyl ve sféře vlivu nějaké okolní mocnosti. A Evropská unie nám zaručuje to, že nejsme zmítáni těmito vlivy, že jsme pevně ukotveni v těch hodnotách Evropy,“ tvrdí mladý politik.

Došlo i na euro, které by Vais prý rád viděl, ale v současné době to prý není možné, protože jeho přijetí má předcházet široká společenská debata a vzdělávání o euru. Kdybychom ho přijali, tak bychom byli podle Vaise v onom tvrdém jádru, počítalo by se s námi a mohli bychom ovlivňovat měnovou politiku EU.

Veselý mu pak předhodil Řecko, Itálii či Španělsko a ptal se, zda se Vais nebojí, že krachující Itálie stáhne celou unii. Politik uznal, že srovnat míru příjmů v regionech je opravdu výzvou, které Evropská unie čelí. Což je podle něj důležité i proto, aby se Evropané skutečně cítili jako Evropané. „Potřebujeme, aby ty příjmové rozdíly mezi námi byly nižší,“ říká. A cesta k tomu je prý svěřit EU více pravomocí. Nicméně, Vais uznal, že tomu národní parlamenty ani veřejnost nejsou nakloněny.

Na závěr se Veselý ptal, jak to, že s TOP 09 souzní čím dál méně lidí. Vais to vysvětloval světovou vlnou „populismu a národního egoismu“. „My jsme strana, která dělá odpovědnou politiku a která nechce k tomu populismu a k nějakým těm národoveckým náladám sklouznout. My nechceme hrát na tu národnostní strunu, protože je to obrovsky nebezpečné.“

Celý pořad ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…