Mladý a radikální komunista: KSČ nehájila diktaturu proletariátu. KSČM se chová sprostě

06.01.2014 8:31

Vojtěch Mišičák, asistent senátorky Marty Bayerové a představitel ultralevicové Komunistické strany Československa, která se hlásí k odkazu původní KSČ, konfrontoval na stránkách serveru ParlamentníListy.cz své názory a stanoviska strany s názory čtenářů. A opět neváhal využít příležitosti a zkritizoval současnou „velkou" komunistickou stranu i jejího předsedu Vojtěcha Filipa.

Mladý a radikální komunista: KSČ nehájila diktaturu proletariátu. KSČM se chová sprostě
Foto: kscm.cz
Popisek: Logo KSČM

Anketa

Zakázali byste KSČM?

13%
87%
hlasovalo: 6068 lidí

Čtenář s přezdívkou Kolíňák reagoval na článek člena KSČM Petra Cvalína, který ve svém vyjádření označil KSČ za „pidi straničku, jejíž členové bezmezně obdivují tyrana Stalina, Gottwalda a věci, které se udály v 50. letech". Cvalín dále píše o tom, že členové KSČ, přezdívaní podle svého předsedy Miroslava Štěpána „Štěpánovi komunisté", jsou zhrzení a naprosto frustrovaní.

Toho se týká dotaz uživatele: „Pane Mišičáku, cítíte se zhrzený a frustrovaný, jak píše zde mladý člen KSČM? Lze najít nějaké vaše spojenectví s KSČM proti tříštění sil?" ptá se Kolíňák.

Otázku a celou odpověď Vojtěcha Mišičáka čtěte ZDE.

Vojtěch Mišičák se ve své odpovědi ohrazuje už vůči označení „pidi stranička", jak KSČ Cvalín otituloval. „Ano, naši členové si váží osobností komunistického hnutí, Stalina i Gottwalda, a vědí proč. V KSČM by si reformisté měli uvědomit alespoň to, že je poněkud sprosté hlásit se k majetku předlistopadové KSČ a zároveň se k jejímu odkazu stavět zády," píše radikální komunista.

Okresní baroni a makroburžuj Babiš

A pokračuje: „Necítím se zhrzený a frustrovaný, to se spíše někteří okresní a jiní funkcionáři KSČM chovají jako okresní baroni."

Zdůvodnil také svoji kritiku směřovanou k šéfu KSČM Vojtěchu Filipovi. „Pokud kritizuji Vojtěcha Filipa, tak za to, že straně nepřinesl v porovnání s jinými, schopnými, nic pozitivního," píše Mišičák a přidává další důvody, proč se odvrací od KSČM.

„To, že se KSČM distancovala od marxistů-leninistů raději než od sociálních demokratů, kteří zrazují své voliče a podepisují koalici s makroburžujem Babišem, jeho politickým hnutím a klerofašistickým spolkem KDU-ČSL, hovoří opět za sebe," uvádí ve své odpovědi radikální komunista.

Dnes umíme věci řešit jinak než popravami

Druhým čtenářem ParlamentníchListů.cz, který se obrátil na Mišičáka se svou připomínkou, je uživatel Jára Šára.

Ten coby současný člen KSČM a dle svých slov odpůrce předlistopadové KSČ dává najevo určité zásadní neshody s programem a idejemi KSČ. „Od Gottwalda a padesátých let jsme se doufám již dost daleko dostali na to, aby se věci daly řešit i jinými způsoby než popravami a dlouhodobým vězněním," zní první připomínka Járy Šáry.

Mišičáka také ujišťuje, že KSČM se stále drží zásad Marxe a jeho filozofie. „Pouze je toto téma, neboť je původní myšlenka stále živá, přepracováno a dáno do souvislostí s aktuálním stavem občanské společnosti. Chce to jen trochu porozumět poměrům a nezůstat viset nad krachem systému, který, ač byl v podstatě lidem přívětivý, měl mnoho velmi stinných a neúnosných stránek," píše čtenář.

Otázku a celou odpověď Vojtěcha Mišičáka čtěte ZDE.

Mišičák reaguje rozsáhlou odpovědí. „Zdravím Vás, zřejmě bych byl před listopadem také kritikem KSČ, protože i předlistopadová KSČ zejména ke konci 80. let neprosazovala diktaturu proletariátu, ale diktaturu nad proletariátem. Věřím a nepopírám, že některé konkrétní případy by se dnes daly řešit jinak než popravou nebo tvrdým žalářem," uvádí radikální komunista.

Vojtěch Mišičák

  • Levice
  • Solidarita, ekologie, demokratický socialismus!
  • mimo zastupitelskou funkci

„Jak víme, praktiky, které byly vlastní některým v padesátých letech popraveným, jako vyvolání třetí světové války jen proto, aby byl poražen rodící se socialistický blok, nelze trestat mírně," dodává s přesvědčením.

Vedení KSČM podle Mišičáka nemá zájem na pokroku, ačkoli připouští, že se v jejich řadách najdou i tací, kteří to, co říkají, myslí upřímně.

„Souhlasím a je to potřeba zdůrazňovat, že úkolem komunistů je socialismus chránit, nejlépe se uchrání tak, že neprohraje v myšlení většiny lidí. Někdy žel bylo potřeba zakročit proti kontrarevoluci, kterou jistě západní kapitál chtěl, i když lid byl zmanipulován," uzavírá Vojtěch Mišičák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…