Mladý poslanec ČSSD si chce posvítit na nečasovské reformy: Všichni vidíme, že je to zlodějna

13.11.2013 21:18

Lukáš Pleticha vystudoval dvě vysoké školy, práva a ekonomii. Byl místostarostou Jablonce. Nyní se však ocitl v nové roli. Voliči zvolili jabloneckého advokáta poslancem za ČSSD. Na kandidátce byl třetí, ale voliči ho vykroužkovali před libereckou primátorku Martinu Rosenbergovou. Sociální demokraté v Libereckém kraji získali dva mandáty. Za lídrem a bývalým skokanem na lyžích Pavlem Plocem se umístil právě jablonecký politik.

Mladý poslanec ČSSD si chce posvítit na nečasovské reformy: Všichni vidíme, že je to zlodějna
Foto: Archiv LP
Popisek: Lukáš Pleticha

„Čekali jsme lepší výsledek, za Liberecký kraj tři mandáty, ale nakonec jsem v kraji obhájili dva. Nic jsme neztratili, ani nezískali,“ řekl pro ParlamentníListy.cz.

Po volbách prošli sociální demokraté vnitrostranickou roztržkou. „Krize byly, jsou a budou. Jsme ale stranou se 140letou historií a máme mechanismy, jak je překonat,“ mínil. Tu  současnou ale považuje za nešťastnou epizodu. „Voliči nás zvolili kvůli programu a ne proto, kdo je předsedou či jaká máme vnitrostranická křídla,“ zdůraznil Pleticha.

ANO – pravicová strana s levicovým programem

Jablonecký advokát si nemyslí, že by slabší výsledek sociálních demokratů oproti očekávání způsobila nejednotnost strany. „Určitě rozhodly jiné vlivy. Babišova strana ANO měla lepší marketink. Nabídli lidem pocit, že volí pravicovou stranu s levicovým programem. Dalším aspektem, který hrál významnou roli, bylo, že lidé si přáli v politice něco nového. ANO jim v tomto směru zapadlo do jejich gusta,“ okomentoval volební úspěch hnutí ANO, které v Libereckém kraji vyhrálo. Nyní Pleticha doufá, že se podaří vytvořit v současné chvíli nejpravděpodobnější vládu, tedy koalici ČSSD, ANO, KDU-ČSL. „Věřím, že ji úspěšně v Praze dohodnou,“ konstatoval.

Roztržka se neměla řešit přes média

K vyjednávání o vládě pod patronátem ČSSD však ani nemuselo dojít, sociální demokraté těsně po volbách prošli vážnou krizí. Haškovo křídlo se pokusilo sesadit předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku, ale protože tento pokus totálně zpackali, obrátilo se toto konání proti nim. „Ty události považuji za nešťastné. Ale považuji je za něco jako rodinné neshody a neměly se řešit přes média. Když se neshodne táta s mámou, také není vhodné, aby jejich rozpory řešila celá ulice,“ domníval se.

K Haškově televizní lži má podobný rodinný příměr. „To máte, jako když táta tvrdí, že nezahejbal, a přitom tak činil. Je to jako v rodině, jenom tady má 23 tisíc členů,“ okomentoval. „Je to vnitrostranická záležitost, voliči nás volili kvůli programu a ne, kdo je předsedou a jestli máme dvě křídla,“ sdělil ParlamentnímListům.cz.

Krize byly, jsou a budou. Umíme je překonat

O budoucnost ČSSD však strach nemá. „Jsme historický nejstarší strana u nás, skoro 140 let,“ uvedl. Krizí podle něj museli sociální demokraté překonat celou řadu. Ať už za Rakouska s německou sociální demokracií,  v roce 1921 nastal boj o Lidový dům, pak dva roky po Mnichovu, další v roce 1948. „Jsme teď velká strana a máme mechanismy, jak je překonat. Krize byly, jsou  a budou. Je to jako v partnerství. Někdy se daří lépe, jindy hůře. Současnou epizodu vnímám jako nepříliš šťastnou, ale teď už je čas na práci,“ konstatoval Pleticha.

U ODS se vytratila ideologie, už není pravicovou stranou

Ještě v daleko horší pozici se nachází další velká strana, pravicová ODS. Ta v Libereckém kraji dokonce nezískala ani jedno místo v Parlamentu. „U ODS se vytratila ideologie, to už není ani pravicová strana. To je rozdíl od ČSSD, která se drží své idey. Budoucnost ODS si netroufám vůbec odhadovat,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz nově zvolený poslanec.

ODS však hrála významnou roli v tom, proč vstoupil Lukáš Pleticha do politiky, v tomto případě komunální. „Impulzem ke vstupu do politiky, přímo nakopnutím, bylo asi před devíti lety arogantní chování mnohých členů ODS v Jablonci na městě. Jejich názor, že se zvolením získali patent i na rozum a s nikým se už bavit nemusejí, za to o všem budou rozhodovat za všechny, jsem opravdu nepřijal. Atmosféra strachu, kterou mezi úředníky a zaměstnanci města nastolili, to bylo něco neskutečného,“ vysvětloval v předvolebním rozhovoru na webových stránkách ČSSD.

Zatočíme s exekutory, křičí všichni. Ale proč se lidé dostávají do dluhů?

V Parlamentu se chce právník Pleticha věnovat hlavně zákonům s vazbou na hospodářskou oblast. „Technicky napsat dobrý zákon není až takový problém. Ten nastává zvláště v posledních letech při hospodářských dopadech a vazbě s reálným životem,“ ozřejmil. Jako příklad uvedl třeba zákoník práce. „Je v něm přílišná ochrana osob zdravotně postižených. V důsledku toho je ale skoro žádný podnikatel nezaměstná,“ vypozoroval.

Hlasitým výkřikem, který zněl před volbami ze všech stran, bylo – Zatočíme s exekutory. „Ale tím se řeší jen následky, a ne příčina, proč se lidé dostávají do dluhů - různé bankovní a nebankovní půjčky, směnky. Dokud se nenajde odvaha sáhnout do letitého zákona směnečného a šekového a dalších, nic se nezmění,“ upozornil pro ParlamentníListy.cz.

Špatně napsaný zákon je katastrofa, která dopadne na všechny

I proto se chce v Poslanecké sněmovně dostat do takových institucí, kde může zákony aktivně ovlivňovat. „Špatně napsaný zákon, to je úplná katastrofa. Ten dopadne na všechny. Čerstvé příklady máme – sKarty, 2. pilíř důchodové reformy, zvýšení DPH. Jsou sice technicky napsané dobře, ale všichni vidíme, že je to zlodějna,“ dovysvětlil pro stranický web Lukáš Pleticha.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …