Mladý právník potěší Babiše. Lustrace se podle něj už přežily

05.11.2013 21:00

Podle ústavního právníka Jana Kysely je lustrační zákon přežilý. Prezidenti sice doposud pro členy vlády negativní lustrační osvědčení vesměs vyžadovali, zákon je však nevyžaduje. Podle něj jsou ale mnohem nebezpečnější vztahy, navázané v posledních letech, než ty z doby před rokem 1990.

Mladý právník potěší Babiše. Lustrace se podle něj už přežily
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tygr Fred si hraje s Andrejem Babišem

Janu Kyselovi je třicet devět let a působí jako vedoucí katedry n Právnické fakultě UK, je tajemníkem Stálé komise Senátu pro ústavu a členem pracovní komise Legislativní rady vlády pro správní právo. V rozhovoru pro internetový deník IDNES.cz se vyjádřil mimo jiné právě k lustračnímu zákonu.

„Zákon není napsán úplně jednoznačně. Ministr ani člen vlády v něm výslovně napsaný není. Zákon tedy připouští různé výklady. Nicméně dosavadní praxe byla vystavěna na tom, že bez lustračního osvědčení není možné stát se ministrem“, připouští právník Kysela. A dodává: „Tím, že prezident tuto podmínku formuluje, v zásadě nijak nevybočuje z mezí zákona. Určitě to není podmínka svévolná. V lustračním zákonu to má oporu.“

Nicméně se Jan Kysela domnívá, že lustrační zákon byl jen přechodným řešením a dnes je přežitkem. „Řada věcí, na které se vztahuje, by se podle mě měla řešit jiným způsobem, buď služebním zákonem nebo zákony o soudech a státním zastupitelství, tedy v oblastech, kde pracujete s kategoriemi osob, o kterých chcete mít jistotu, že jsou loajální k demokratickému zřízení. Lustrační zákon byl původně chápán jako dočasné řešení. Myslím, že když byl v roce 1991 přijat, tak málokdo očekával, že bude platit i za dalších 22 let. Zákonodárci nebyli schopni adekvátně ho nahradit něčím jiným,“ říká Jan Kysela.

Podle jeho názoru spočívá v současnosti nebezpečí infiltrace státní správy jinde. „Dnes je samozřejmě mnohem pravděpodobnější, že nějaké nežádoucí vazby vznikly před rokem či před dvěma než před 24 lety. Dnes se stále mluví o kmotrech, kteří mohou být rizikem pro fungování demokratického právního státu. Ale u nich nás nezajímá, jestli byli agenti StB nebo ne, nýbrž to, že jsou kmotři," říká v rozhovoru právník Kysela. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

17:45 Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

POHLED IVANA HOFFMANA Je příslovečný brod pro naši civilizaci blízko, nebo se naopak vzdaluje, uvažu…