Mladý publicista se vysmál tomu, jak věříme západním hodnotám. Petr Uhl ho pochválil a přidal zkušenost...

22.04.2015 19:40

Publicista Vojtěch Srnka v textu pro Deník Referendum ostře zkritizoval myšlenku politologa Jiřího Pehe, který hájil vojenské intervence USA s poukazem na ideály demokracie. Srnka se této argumentaci vysmál a jako odstrašující příklad použil chování Izraelců vůči Palestincům. Petr Uhl autora pochválil a přidal svou vlastní nepěknou zkušenost.

Mladý publicista se vysmál tomu, jak věříme západním hodnotám. Petr Uhl ho pochválil a přidal zkušenost...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Uhl

Spojené státy vtrhly do Iráku, svou roli sehrály i v Libyi, nemluvě o podoře Izraele. Tento stát podle autora utlačuje Palestince a staví si osady na okupovaném území, což ovšem představitelům USA nevadí  a ještě podporují toto chování. "Všem palestinským obyvatelům je třeba dát na vědomí, že vrcholem idealismu je to, že stát, který jejich území okupuje a staví si na něm své vlastní vesnice, dostává od Spojených států každý rok tři miliardy dolarů formou vojenské pomoci," poznamenává ironicky Srnka.

Teorie demokratického idealismu se značně pošramotí, pokud vezmeme v potaz také americkou podporu režimům v Saudské Arábii či Egyptě, které rozhodně demokratické nejsou. Právě tyto dva příklady dokazují, že nejde ani tak o demokracii, jako spíše o udržení dominantního postavení USA ve světě.

Petr Uhl autora pochválil a prozradil, že si všímal také porušování lidských práv v Tunisku, Peru nebo právě v Izraeli, což jsou země, o nichž lze říci, že leží ve sféře vlivu USA.

"S informacemi z OSN, HCR, CERD atd. jsem žil deset let v trochu jiném světě než velká většina občanů ČSFR a ČR, kde se porušování lidských práv ve světě mediálně nijak netematizovalo, ovšem až na selekci Bělorusko – Barma – Kuba a Čína. Česká společnost na to doplácí ještě dnes, špatně chápe vliv USA na Ukrajině a jejich boj proti Rusku," poznamenává Uhl.

  • Původní text ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…