Mladý „uprchlík“ žil v poklidu v azylovém domě v Itálii. Teď byl zatčen, protože plánoval něco děsivého

11.03.2016 18:33

Italský protiteroristický útvar zatkl dvaadvacetiletého somálského imáma, který údajně připravoval teroristický útok v Římě. Mladý fanatik se do země dostal v rámci uprchlické vlny a pobýval v azylovém domě v Campobasso, které se nachází asi 200 km od hlavního města.

Mladý „uprchlík“ žil v poklidu v azylovém domě v Itálii. Teď byl zatčen, protože plánoval něco děsivého
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Islámský stát dbá na pečlivé zaznamenávání poprav křesťanů

Policie si pro somálského imáma přijela přímo do azylového centra „Šťastná rodina“ s tím, že podle jejích důkazu plánoval odjet do Říma ten samý den. „Máme k dispozici skutečně jasné a hmatatelné důkazy. Ostatním spolubydlícím se mimo jiné chlubil tím, že doma v Somálsku byl členem islamistické milice Šabáb. Nedávno neuspěl se svojí žádostí o azyl a brzy by musel azylové centrum opustit,“ sdělili žalobci médiím bližší informace o celém případu.

Intenzivní vyšetřování údajně trvalo více než dva měsíce a zahrnovalo mimo jiné odposlechy telefonních hovorů a nahrávání skrytou kamerou umístěnou přímo v pokoji, kde obviněný Somálec bydlel. „Začněme s Itálií a pojďme to udělat v Římě na nádraží,“ měl podle nahrávek policie prohlásit somálský radikál v jednom z rozhovorů. „Válka pokračuje a Charlie Hebdo byla pouze předzvěst toho, co se bude dít teď. Prostě se vyhodíme do vzduchu, to bude nejschůdnější způsob,“ tvrdil na jiné nahrávce.

Mladý somálský imám své radikální názory nijak neskrýval a loni v listopadu veřejně schvaloval teroristické útoky v Paříži a jejich strůjce označoval obdivně za „mučedníky“. Podle získaných svědectví navíc nutil ostatní migranty přebývající v azylovém centru, aby ho následovali do Říma a poté i do Sýrie. V závěru jednoho kázání pronesl modlitbu za ISIS a jeho bojovníky, kteří se „obětovali pro svatou věc“. Jak uvádí Breitbart, muž pěl kromě Islámského státu pravidelně ódy také na Al-Káidu či svoji "mateřskou" milici Šabáb.

„Tento měsíc Prorok připravuje svaté vojáky na boj proti nepřátelům Alláha. Pojďme využít těchto dní a konejme jako první. Alláh nám nařídil zabíjet nepřátele a vést džihád v jeho jménu, šířit naše náboženství a právo šaría. Musíme potrestat hříšníky za každou cenu,“ nechal se imám unést v jednom z dalších kázání. Italská policie je přesvědčena, že teroristický útok na nádraží v Římě se prozatím nacházel ve fázi plánování a muž ještě nestačil shromáždit potřebné prostředky k jeho provedení.

Ministr vnitra Angelino Alfano se po zatčení nebezpečného radikála nechal dle serveru Breitbart slyšet, že zákrok policie je důkazem o funkčnosti systému prevence. „Využíváme velmi přesný a monitorovací systém, který je na vysoké technické úrovni. A to přesně v místech, kde by teoreticky mohlo docházet k získávání rekrutů a plánování útoků,“ pochvaloval si Alfano. Ovšem šéf Ligy Severu Matteo Salvani byl o poznání méně optimistický a obvinil ze „spolupachatelství“ příprav atentátu premiéra Mattea Renziho a jeho chybnou imigrační politiku. „Obyvatelé země jsou kvůli nečinnosti vlády v ohrožení života. Měli bychom přikročit k masovým deportacím,“ uvedl.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…