Mladým chybějí v politice témata i lídři, zaznělo na Foru 2000

09.10.2017 20:40

Mladým lidem chybějí v politice témata, která by je zajímala, i lídři, kteří by je oslovili, zaznělo dnes v panelové diskusi o postoji generace dvacetiletých k politické participaci na konferenci Forum 2000. Ochota zapojit se do politického života je nízká zvlášť v demokratických systémech. Mladé lidi totiž často frustruje to, že o jejich životech rozhodují lidé o desítky let starší a zároveň nemají zkušenost se životem v nedemokratickém systému.

Mladým chybějí v politice témata i lídři, zaznělo na Foru 2000
Foto: Archiv Suma sumárum
Popisek: Tomáš Sedláček

Pětadvacetiletá Zuzana Vuová, která je první českou mládežnickou delegátkou v OSN, v diskusi poukázala na to, že její vrstevníci berou demokracii jako něco přirozeného. Přispívá k tomu skutečnost, že události jako pád berlínské zdi nebo sametová revoluce, které formovaly občanské postoje starší generace, jsou dnešním dvacetiletým vzdálené.

„Není naše chyba, že jsme v té době nežili. Řada mladých vnímá demokracii spíš jako stabilitu, možná ji považujeme za samozřejmost,“ podotkla. „Je to něco jako hračka, když ji máte, tak se o ni nezajímáte, ale když vám ji seberou, tak ji chcete,“ přiblížila Vuová.

Britský aktivista Mete Coban dodal, že v Británii přispěl k zájmu mladých lidí o politiku výsledek loňského referenda o odchodu země z Evropské unie. Překvapivé rozhodnutí Britů odejít z EU podle něj vyprovokovalo celou generaci k tomu, aby se začala aktivně podílet na politickém životě.

Účastníci panelu, který moderoval ekonom a bývalý poradce prezidenta Václava Havla Tomáš Sedláček, se shodli na tom, že zklamání a nezájem o politiku u mladých lidí pramení z toho, že současní lídři se nevěnují tématům, která pálí generaci, jež vyrůstala na přelomu tisíciletí.

Zároveň se mladých lidí dotýká řada problémů, které dopadají na většinovou společnost. Necítí se však být zapojení do jejich řešení. „Vysoká nezaměstnanost, problémy s bydlením, zajištění zdravotní péče, to jsou všechno věci, které se týkají mladých lidí. Jsme součástí toho problému a chceme být součástí řešení,“ řekla Vuová. Jedním ze způsobů, jak zajistit, aby nastupující generace rozhodovala o vlastní budoucnosti, jsou podle ní kvóty zaručující zapojení mladých lídrů do politiky. Základním předpokladem však zůstává, aby mladí šli volit, dodala Vuová.

Coban vidí řešení také ve zjednodušení účasti ve volbách zavedením elektronického hlasování. Mladí lidé si podle něj mujeí uvědomit hlavně to, že pokud oni sami nebudou utvářet politiku, politika bude utvářet jejich svět, aniž to ovlivní.

V panelu mladých politických aktivistů zůstala prázdná židle určená pro Joshuu Wonga, který byl v roce 2014 jednou z hlavních osobností prodemokratických protestů v Hongkongu. Wong byl letos v srpnu odsouzen k šesti měsícům vězení.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…