Mlčet budete, žádné protesty! Vláda chystá zákon a lidé se bouří. Ale není jim to nic platné

28.07.2015 7:25

V příštích dnech bude španělský senát hlasovat o změnách, které by měly zpřísnit oblast veřejného práva. Odpůrci zákona navrhovaného současnou pravicovou vládou premiéra Rajoye tvrdí, že v důsledku „roubíkového zákona“ dojde k razantnímu omezení svobody slova a země se tak vrací do dob diktátora Franca.

Mlčet budete, žádné protesty! Vláda chystá zákon a lidé se bouří. Ale není jim to nic platné
Foto: Archiv
Popisek: Španělská vlajka

Podle několika průzkumů prováděných již od konce loňského roku s navrhovanou podobou zákona drtivá většina Španělů nesouhlasí. Všechno však nasvědčuje tomu, že by měl být zákon přesto schválen. Pokud se tak stane, vláda bude patrně čelit dalším protestům, které v minulých měsících proběhly prakticky ve všech regionech země. Vláda premiéra Rajoye čelí stále se zvyšující nepřízni obyvatel země a schválení zákona tento trend ještě posílí. Španělé nejvíce vládě vyčítají údajně sociálně necitlivé reformy, které však zatím nenesou své ovoce a např. nezaměstnanost mezi mladou generací patří k největším v rámci celé Evropské unie.

Všechny opoziční strany se již nechaly slyšet, že v případě vítězství v příštích volbách, které se budou konat na konci letošního roku, „roubíkový zákon“ okamžitě smetou ze stolu. Zákon do značné míry omezuje např. konání nenahlášených demonstrací v blízkosti parlamentu, senátu i regionálních parlamentů. V případě jeho porušení potom mohou úřady pokutovat iniciátory takových demonstrací až do výše 600 000 eur. Policie bude dle znění zákona napříště pokutovat ty, kteří neuposlechnou její výzvy k rozpuštění shromáždění. Kritiky přezdívaný „roubíkový“ zákon se vedle chování na veřejných prostranství zabývá také sociálními sítěmi.

Jeho autoři tak chtějí ztížit, aby se mohli lidé svolávat k demonstracím přes Twitter či Facebook a mnohé další sítě. Pokud např. někdo napíše, že se v určitý čas koná nějaká demonstrace, může za ní posléze nést přes úřady osobní zodpovědnost. Vážné problémy také bude mít ten, kdo navštěvuje internetové servery nějakým způsobem spojených s terorismem. Úřady totiž jeho konání mohou nově posuzovat jako vlastní teroristický čin. Za drobné porušení zákona bude občan pokutován od 100 do 600 eur, při vážnějším porušení zákona už to bude 601 až 30 000 eur. Ve třetí sazební skupině potom jde pokuty od 30 001 až do výše zmíněné částky 600 000 eur.

Značně ztížené podmínky pro svoji tvorbu budou mít podle návrhu zákona také blogeři. V „roubíkovém“ zákonu se totiž píše mimo jiné také o narušování pořádku. Za jistých okolností tak může být bloger pokutován i za pouhé vyjádření nesouhlasu s rozhodnutím vlády či místních úřadů. Protestujícím se napříště také nemusí vyplatit vulgární spílání na adresu členů vlády. Za podobný přečin bude muset jeho autor sáhnout hluboko do své peněženky. Složitou situaci budou mít také komici a tvůrci satirických pořadů. Jestliže se budou až příliš „drze“ vysmívat např. královské rodině, mohou očekávat peněžitý či jiný trest.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…