Mluvčí Charty 77 Rejchrt: Některým lidem jsem podpis rozmlouval

06.01.2017 21:08

Evangelický kněz, publicista a mluvčí Charty z roku 1980 Miloš Rejchrt se v den výročí podpisu Charty 77 vyjádřil k jejímu podpisu i k tomu, co poté následovalo. Rozhovor s ním přinesl Český rozhlas Radiožurnál ve svém pořadu Dvacet minut Radiožurnálu.

Mluvčí Charty 77 Rejchrt: Některým lidem jsem podpis rozmlouval
Foto: Hans Štembera
Popisek: Happening při příležitosti 40 let od chvíle, kdy bylo zveřejněno historicky první Prohlášení Charty 77. Součástí byl křest publikace Případ CH77 – I. Přepadení, části textu Václava Havla o Chartě 77

„Vzpomínám si docela živě, jen si nejsem zcela jist, zda to byl první svátek vánoční nebo druhý svátek vánoční,“ řekl ke svému podpisu Rejchrt. „Chartu mi přinesl Jiří Němec, člověk, ke kterému jsem choval úctu. Dokument se mi zdál takový umírněný. Mám dojem, že předtím jsem podepisoval ostřejší petice,“ uvedl Rejchrt. Sám pak naháněl i další „dušičky“, jak uvedl. „Nenašel jsem nic, co by mě iritovalo,“ podotkl.

Prý tehdy ani moc netušil, že by to mohlo iritovat tehdejší režim. „Nějak se mi nezdálo, že by měla přijít nějaká prudká reakce, jaká tehdy přišla,“ uvedl. Ti, co tak podepsali až později, projevili podle něj hodně odvahy a solidarity, neboť už tušili, co by mohlo nastat. 

„Já sám jsem vícero lidem podpis Charty rozmlouval, některým úspěšně. Zvláště mladým, kteří studovali. Bylo dobře,  že člověk, který studoval, aby dostudoval,“ podotkl Rejchrt.

Rejchrt také zmínil, že Charta byla de facto nabídka podané ruky při vylepšování lidských práv v republice. „Vždycky člověk musí být optimista,“ řekl k tomu. „Komunistický režim se pak svým způsobem o lidských právech bavit musel. Režim byl konfrontován s touto otázkou a musel si lámat hlavu, jak je možné, že Anticharta neměla úspěch v dělnickém prostředí,“ dodal.

„Lidé, kteří chtějí vládnout, nebo chtějí mít větší podíl na moci, tak strach je úžasný nástroj,“ rozhovořil se také o strachu Rejchrt. „Ta politika strachu funguje dneska nejen u nás, ale šíří se světem,“ poznamenal. Závěrem se také vyjádřil k tomu, že si váží mladých lidí, kteří jedou pomáhat uprchlíkům do táborů. „Petice jsou rovněž čas od času dobré – ujištění, že existuje další člověk, který dokáže formulovat své hodnoty a sdílet je dál,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…