Zvrat: Porošenko vyhlásil příměří

03.09.2014 10:00

Ukrajinský a ruský prezident se údajně shodli na možném řešení krize na východě Ukrajiny. Píše o tom agentura Interfax s odvoláním na mluvčího Kremlu. Petro Porošenko a Vladimir Putin spolu mluvili po telefonu. Kyjev potvrdil, že se oba prezidenti dohodli na trvalém příměří.

Zvrat: Porošenko vyhlásil příměří
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin

Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov uvedl, že obě hlavy státu si v řadě bodů porozuměly, ovšem v kterých, to zatím není jasné. Zprávu okomentoval zpravodaj Českého rozhlasu na Ukrajině Martin Dorazín s tím, že do ní nelze vkládat přehnaně velké naděje. Je prý možné, že se politici shodli „jen“ na obecných věcech, jako že je nutné zastavit válku.

Kyjev následně podle ČT oznámil, že oba prezidenti se dohodli na trvalém příměří v regionu Donbas.

Peskov ovšem nesdělil, kdy se telefonický hovor odehrál. Podle něj státníci mají podobný názor na to, jaká opatření by pomohla situaci na Ukrajině vyřešit. „Hlavy států si vyměnily názory na to, jaká opatření by ukončila krveprolití na jihovýchodě země. (Putinův) názor na to, jak krizi ukončit, do velké míry odpovídá názoru ukrajinského prezidenta," řekl Peskov novinářům.

Putin a Porošenko minulý týden jednali o Ukrajině v běloruském Minsku. Jejich setkání ale žádný průlom nepřineslo a spíše ukázalo, že oba politici se dál značně liší v tom, co považují za nejlepší řešení pro východ Ukrajiny, kde bojují proruští separatisté proti ukrajinské vládě. Kyjev a jeho západní spojenci obviňují Rusko, že na straně povstalců stojí i jeho vojáci; Moskva taková tvrzení opakovaně odmítá.

„Sláva Ukrajině," napsal Porošenko

Ukrajinský prezident Petro Porošenko na svém twitterovém účtu oznámil, že se s prezidentem Ruska Vladimirem Putinem dohodli na příměří na východě Ukrajiny. Informuje o tom server iHNed.cz, podle kterého kancelář ukrajinského prezidenta uvedla, že Porošenko s Putinem se po telefonu shodli na trvalém příměří v oblasti Donbas. Státníci se domluvili na trvalém příměří. „Bylo dosaženo vzájemné dohody týkající se kroků, jež umožní nastolení míru," píše se dále v prohlášení.

Putin je dnes na návštěvě Mongolska a ruské úřady zatím ukrajinskou zprávu nekomentovaly. K údajné dohodě o příměří se nevyjádřili ani zástupci proruských separatistů na Ukrajině.

„Na základě našeho telefonického rozhovoru s ruským prezidentem jsme se dohodli na trvalém příměří v Donbasu. Sláva Ukrajině!" napsal na svém twitterovém účtu ukrajinský prezident Petro Porošenko.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov „slovíčkařil", že se Putin nemůže dohodnout na příměří, protože Rusko není účastníkem konfliktu. „Putin a Porošenko skutečně diskutovali kroky, které by vedly k ukončení střelby mezi opolčenci a ukrajinskými siloviki. O příměří se Rusko fyzicky nemůže dohodnout, protože se nejeví stranou konfliktu," uvedl Peskov.

Tisková služba ukrajinského prezidenta následně dle serveru KyivPost.com ve zrevidovaném stanovisku potvrdila, že příměří bylo dohodnuto mezi Putinem a Porošenkem. Ze stanoviska však před slovem „příměří" dle serveru vypadlo slovo „trvalé".

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: dkr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…