Mluvčí Ovčáček nám vysvětlil, jak je to se schůzkou Zemana a Fica v Moskvě. Skutečně si ji prý domluvili

10.04.2015 20:28

Prezident Miloš Zeman se domlouval se slovenským premiérem, že se sejdou v Moskvě, kde budou oba oslavovat výročí konce druhé světové války. Pro ParlamentníListy.cz to uvedl hradní mluvčí Jiří Ovčáček v reakci na informace, že slovenská strana o ničem nevěděla a záměrem Miloše Zemana byla překvapena.

Mluvčí Ovčáček nám vysvětlil, jak je to se schůzkou Zemana a Fica v Moskvě. Skutečně si ji prý domluvili
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tisková konference prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka k aktuálním tématům

Mluvčí prezidenta republiky Jiří Ovčáček před polednem na tiskové konfereci informoval, že prezident Miloš Zeman pojede na oslavy konce druhé světové války do Moskvy, ale nezúčastní se vojenské přehlídky, která se při této příležitosti má konat.

O tiskovce Jiřího Ovčáčka ZDE

„V sobotu dne 9. května 2015 prezident republiky v hlavním městě Ruské federace účastí na pietním aktu, kdy položí věnec, uctí památku rudoarmějců, kteří padli při osvobozování Československa, a vzpomene též 20 milionů sovětských občanů, kteří za druhé světové války zahynuli. Čas určený pořadateli moskevských oslav na vojenskou přehlídku prezident republiky využije po vzájemné dohodě k bilaterálnímu jednání se slovenským premiérem Robertem Ficem,“ ohlásil mluvčí.

Vůči prezidentovi se již dříve objevila ze strany politické reprezentace kritika právě kvůli přehlídce na Rudém náměstí. Řadě politiků totiž vadil fakt, že se Miloš Zeman má na přehlídce setkat například se severokorejským lídrem Kim Čong-unem nebo zástupci Západem neuznaných separatistických republik. Navíc byla připomínána role Ruska v dění na Ukrajině.

„Považuji za chybu, že prezident Miloš Zeman svou účastí v Moskvě pomůže akceptovat vražedný severokorejský komunistický režim. Je nemyslitelné, aby se hlava naší země zúčastňovala akcí, kde bude Česká republika postavena po bok zločinným režimům,“ uvedla například Miroslava Němcová z ODS, které též vadilo, že Zeman bude „mávat tankům, které dobývaly východní Ukrajinu“.

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg zase doporučil, aby Zeman raději vzpomněl na rudoarmějce v Praze, třeba na Olšanských hřbitovech, kde mají památník. „Ale je něco jiného jít na parádu, kde se má demonstrovat ruská vojenská síla. Tady se nebudou uctívat tehdejší padlí, ale dnešní ruská armáda, která vede válku na Ukrajině,“ obával se.

Prezidentovi cestu do Moskvy vytýkal i velvyslanec USA Andrew Schapiro, proti jehož slovům se Zeman ohradil, a vyvolal tak diplomatickou roztržku. Zeman totiž pro ParlamentníListy.cz reagoval velmi ostře. „Obávám se, že po tomto prohlášení má naopak velvyslanec Schapiro dveře na Hrad zavřené,“ řekl.

Slováci prý nic nevěděli

Ovčáčkovo prohlášení ale vyvolalo další překvapení. Zejména u slovenské vlády, která o schůzce obou státníků v Moskvě podle některých zdrojů nic nevěděla. Robert Fico totiž ještě vůbec nepotvrdil, že do Moskvy 9. května přijede.

„Stále platí, že předseda vlády SR Robert Fico si vhodnou formou připomene 70. výročí ukončení druhé světové války a uctí její oběti. Jeho program na 9. května 2015 bude včas zveřejněn,“ uvedl Úřad vlády.

Mluvčí prezidenta republiky Jiří Ovčáček pro ParlamentníListy.cz vysvětlil, že prezident skutečně celou věc s Bratislavou konzultoval. „Mohu pouze zopakovat, že celou záležitost včera pan prezident telefonicky projednával se slovenským premiérem,“ uvedl hradní mluvčí. Jak se vyjadřuje Úřad vlády Slovenské republiky a jaké vnitřní mechanismy tam fungují, mu prý nepřísluší komentovat.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…