Mluvčí studentů stávkujících za záchranu klimatu pronesl varování: Máme posledních dvanáct let

24.03.2019 14:33

„Na záchranu Země máme dvanáct let,“ varuje mluvčí iniciativy pořádající středoškolské stávky za záchranu klimatu Petr Doubravský. Jen vysazovat stromy a třídit odpadky podle jeho slov nestačí. Za těmi největšími klimatickými problémy prý stojí velké firmy. „Situace vyžaduje systémová, politická řešení,“ říká v rozhovoru pro server iDNES.cz.

Mluvčí studentů stávkujících za záchranu klimatu pronesl varování: Máme posledních dvanáct let
Foto: Hans Štembera
Popisek: Iniciativa studentů a studentek Fridays For Future pořádala středoškolskou stávku za zlepšení stavu klimatu nejen v Praze

Studentská stávka se podle Doubravského těší především pozitivním reakcím. Připomíná také, že studentské hnutí z listopadu 1989 bylo zpočátku vnímáno negativně a dnes si jej připomínáme v dobrém. Na kritická slova o tom, že by se děti měly učit a ne demonstrovat, má jasnou odpověď: „Považuji za zbytečné vzdělávat se pro svou budoucnost, když ji ohrožují změny klimatu“.

Stávka je proto dle jeho názoru naprosto legitimní a zároveň zdůrazňuje, že děti mají svou hlavu. „Stávka vzešla z podnětu několika studentů středních škol a my se přidali. Tvrdit, že jsme nějakým způsobem ovlivnitelní, je úplně mimo,“ říká mluvčí klimastávek, který odmítá, že by byly stávky bez konceptu a řešení. „Snažíme se mluvit o konkrétních řešeních, která vědci v souvislosti se změnami klimatu navrhují,“ dodává s tím, že pokud nezačneme něco dělat, můžeme se brzy setkat s rozsáhlou a nenávratnou katastrofou.

Upřesnil, co by znamenalo vyhlášení „stavu klimatické nouze“, ke kterému vyzývají studenti radnici v Brně. „Je to deklarace, ke které se začínají hlásit města po celém světě. Chtějí rychle, účinně a spravedlivě snížit emise skleníkových plynů na nulu. Podle vědců musíme celosvětově snížit emise skleníkových plynů na nulu do roku 2050,“ uvedl Doubravský s tím, že velká města mají ekonomické podmínky učinit tak i dříve. Na reakci Brna nyní čekají.

Kladné reakce na studentské výzvy ze stran politiků by se prý mohly týkat například české energetické koncepce. „Může být už teď zavřeno několik nejstarších a nejšpinavějších uhelných elektráren v Česku. Velká část naší elektrické energie je exportována do zahraničí,“ uvedl Doubravský, podle kterého je úkolem politiků, aby ona řešení byla realizována co nejcitlivěji jak vůči lidem, tak vůči životnímu prostředí.

Času na změnu prý moc nezbývá. „Vlastně máme posledních dvanáct let na to, abychom ve snižování emisí nabrali správný směr, na úrovni ekonomiky i obecné koncepce a začali rozvíjet potenciál obnovitelných zdrojů, který je v Česku docela velký,“ zdůraznil Doubravský, podle kterého jeho generace nezmůže víc, než protestovat. „Máme posledních dvanáct let na zásadní opatření, my mladí nemůžeme chodit volit, tak nemáme vlastně už čas,“ podotkl.

  • Původní zdroj ZDE

„Je potřeba učinit systémová opatření, která lidem umožní svou ekologickou stopu snižovat. Ve velké části školních jídelen není na výběr jídlo bez masa a masný průmysl se také z části podílí na emisích skleníkových plynů,“ dal Doubravský za příklad a zmínil také systémové opatření, které by lidem usnadnilo neletět letadlem nebo nejet autem. „Nabídnout například lepší vlakovou dopravu,“ poznamenal.

Třídit odpad nebo vysazovat stromy – i taková malá činnost má prý nepochybně vliv, ale není dostačující. „Neměli bychom si zastírat, že za téměř většinu vyprodukovaných emisí skleníkových plynů je odpovědno pár nejbohatších korporátů. Majoritní vliv na klima mohou mít jen politická rozhodnutí,“ upozornil Doubravský, podle kterého bez politických rozhodnutí a bez toho, aby se k životnímu prostředí postavili kladně politici a snažili se ho bránit, to určitě nepůjde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…