Mluvil jste někdy s teroristou? Ano. Na Frekvenci 1 vystoupil speciální host

07.05.2016 17:43

Odborník na terorismus a vyjednávání s únosci Adam Dolník zavítal do sobotního Pressklubu Luboše Xavera Veselého na Frekvenci 1. V pořadu popsal, kde všude vám hrozí únos. Nejhorší je to prý dnes v Mexiku, ale relativně vysoko se v tomto žebříčku drží i Čína. Prozradil také, že nejčastěji probíhají schůzky s teroristy v hotelích, v KFC či v mešitách.

Mluvil jste někdy s teroristou? Ano. Na Frekvenci 1 vystoupil speciální host
Foto: Hans Štembera
Popisek: Střelné zbraně

V úvodu prozradil, že by občané neměli únoscům na počátku vzdorovat, pokud už se do této strašlivé situace dostanou. „Pokud tam není šance na útok, tak se podvolit a čekat,“ uvedl Dolník. Až dorazíte s únosci na místo, kde vás budou delší dobu držet, tak je čas začít s únosci mluvit. V jejích očích se musíte pokusit o své polidštění, žádat o vodu, jídlo a tak podobně.

A kde je pravděpodobnější, že vás unesou? „Momentálně je statisticky nejnebezpečnější země Mexiko, druhá je Nigerie, ... poměrně vysoko je i Čína. Ale to se nebavíme o teroristických únosech," konstatoval host. Stojí přitom za pozornost, že teroristické únosy se liší od klasických zločineckých únosů, protože pravým cílem teroristů nejsou rukojmí, ale lidé, kteří se dívají na vzkaz únosců. Specifickou skupinu představují radikálové z Islámského státu, kteří se snaží šokovat svět maximální brutalitou.  

Zásadní roli ve vyjednávání s únosci hraje čas, protože únosci jsou stále unavenější, postupem času snižují své požadavky a jsou přístupnější vyjednávání. „A mluvil jste někdy s teroristou?“ ptal se moderátor Veselý. Ano, odvětil ihned host. Hovořil prý např. z teroristy z Pákistánu či Afghánistánu. „Nejčastěji probíhají schůzky s teroristy v hotelech, v restauracích, v McDonald´s nebo v KFC. Anebo v mešitách po ranních modlitbách,“ doplnil.

V různých částech světa se teroristické útoky odehrávají den co den. Všechny státy sice říkají, že s teroristy nevyjednávají, ale vyjednávají všichni. Jsou ale státy, které sice vyjednávají, ale výkupné za žádných okolnosti nezaplatí. Pak jsou země, které výkupné nezaplatí jako stát, ale pomohu se zaplacením zaměstnavateli nebo rodině. „Jsou ale i další země, které pokusy o placení výkupného kriminalizují," popsal. „Můžu říct, že se děje zhruba třicet tisíc únosů každý rok,“ doplnil.

Za velký problém v Česku považuje fakt, že prezident Miloš Zeman potvrdil zaplacení výkupného. To je vysoce neprofesionální, protože existují mezinárodní směrnice, které placení výkupného zakazují.Státy, které i navzdor tomu výkupné platí, se snaží co nejvíc mlžit a zatloukat. Proti únosům se také lze pojistit u pojišťoven, ale má to svá úskalí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …