Mně tu zemřel dědeček, prozradil v Mauthausenu ministr Herman. Sobotka mluvil o Zemanovi v Rusku

10.05.2015 20:01

REPORTÁŽ – Tisíce lidí z více než šedesáti zemí světa se přišly poklonit památce těch, kteří za druhé světové války zahynuli v koncentračním táboře Mauthausen v Rakousku. Mezi nimi byl i předseda české vlády Bohuslav Sobotka, který vzdal úctu obětem války po boku zástupců Slovenské republiky. Vyjádřil se mimo jiné i k cestě prezidenta Miloše Zemana do Moskvy.

Mně tu zemřel dědeček, prozradil v Mauthausenu ministr Herman. Sobotka mluvil o Zemanovi v Rusku
Foto: David Hora
Popisek: Premiér Sobotka, ministři Herman a Marksová na pietní akci v Mauthausenu u příležitosti oslav 70. výročí konce druhé světové války.

Premiér Sobotka položil květiny a promluvil před československým památníkem, který stojí vedle dalších památníků v Mauthausenu.

„V těchto místech umírali lidé pro svůj původ, pro své náboženské vyznání či politické přesvědčení, a to včetně antifašistů z evropských zemí. Nelidský nacistický režim posílal do koncentračních táborů všechny ty, kteří byli nepohodlní, a to včetně duševně zaostalých nebo nemocných lidí či občanů s odlišnou sexuální orientací. Nepohodlné mu byly i celé národy a státy,“ pronesl před památníkem Sobotka.

Dodal, že v Mauthausenu bylo během druhé světové války vězněno více než šest a půl tisíce Čechoslováků a více než čtyři a půl tisíce Čechoslováků tady zahynulo. Zdůraznil, že jen díky znalosti vlastní historie se můžeme vyvarovat opakování chyb minulosti.

„Tváří v tvář hrůzám a utrpení, které pro zdejší vězně před sedmdesáti lety skončilo, musíme chápat, jak významnou hodnotou je dnes svoboda. Buďme hrdí na sedmdesát let evropského míru, na demokratickou Evropu, ve které žijeme. Úkolem naší generace je znovu jednat tak, abychom zabránili zlu, válečnému teroru a organizovanému vraždění ve jménu jakékoliv ideologie,“ dodal Sobotka.

Sobotka se památce obětem války poklonil společně s ministryní práce a sociálních věcí Michaelou Marksovou a ministrem kultury Danielem Hermanem i se zástupci slovenské vlády. Po dlouhé době tak zazněly dohromady česká i slovenská hymna, které zástupci obou stran spolu s početným davem zazpívali společně.

Zeman jel uctít ruské oběti války

Bohuslav Sobotka promluvil s novináři po pietním aktu i o cestě prezidenta Miloše Zemana do Moskvy, kterou mnozí v minulých týdnech odsoudili. Jak řekl, on sám s cestou prezidenta do Moskvy souhlasil, protože šlo o to, uctít ruské oběti války.

„Během osvobozování Československa koneckonců Rusko patřilo mezi velmoci, které přispěly nejvíce k porážce nacistického Německa před sedmdesáti lety,“ řekl Sobotka.

Dodal, že se domnívá, že je přirozené, že český prezident návštěvy v Moskvě využil k tomu, aby se také setkal s prezidentem Putinem.

„Jak jsem byl ze strany pana prezidenta informován, tak chtěl hovořit zejména o otázkách vzájemných ekonomických vztahů mezi Českou republikou a Ruskem,“ dodal Sobotka.

Vzpomínali na blízké

Kytičku, věnec nebo i tichou vzpomínku přišli věnovat těm, kteří v koncentračním táboře Mauthausen zemřeli, i jejich pozůstalí.

„Měl jsem tady oba rodiče. Byli zde za odbojovou činnost. Tak jsem musel položit kytičku. Tady čekali na smrt,“ řekl dojatým hlasem Josef Henek.

Prozradil, že jeho rodiče zemřeli v koncentračním táboře Mauthausen 10. dubna 1945, tedy krátce před osvobozením tábora. Ten osvobodila 5. května 1945 americká armáda.

„Byl jsem v té době mladý kluk, chodil jsem do učení a musel jsem se starat o své dva mladší sourozence. Nakonec jsme se stejně museli rozdělit, jeden o druhém jsme nevěděli,“ vyprávěl Josef Henek.

Dodal, že jeho rodiče byli do Mauthausenu odvezeni z Brna.

Na své blízké zavzpomínal i ministr kultury Daniel Herman, který v koncentračním táboře Mauthausen přišel o blízkého příbuzného.

„Můj dědeček zde zemřel 7. dubna 1945,“ řekl ministr.

V koncentračním táboře Mauthausen zemřeli také například Karel Hašler nebo syn generála Ludvíka Svobody.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…