Mně už se dál nechce, řekl včera ministr Ťok. Ve skutečnosti KSČM a ČSSD nechtějí jeho

17.05.2018 7:51

Ministr dopravy Dan Ťok (ANO) včera oznámil, že se mu nechce pokračovat v nové vládě. Předchází však nevyhnutelnému – stejně jako ministři Martin Stropnický a Robert Pelikán. Jak píší Lidové noviny, znelíbil se totiž komunistům, o něž se nový vládní kabinet ANO a ČSSD chce opřít.

Mně už se dál nechce, řekl včera ministr Ťok. Ve skutečnosti KSČM a ČSSD nechtějí jeho
Foto: Ministerstvo dopravy
Popisek: Ministr dopravy Dan Ťok

Komunisté v současné době Babišovi předložili návrh jména muže, který by měl Ťoka nahradit. Je jím Emanuel Šíp, jenž dříve řediteloval Českým drahám. Ťoka však v minulosti kritizovaly i jiné strany, například SPD Tomio Okamury i místopředseda ČSSD Jiří Zimola.

Šípovo jméno je v souvislosti s resortem dopravy nové, před několika dny se ještě spekulovalo o tom, že by post ministra dopravy mohl obsadit šéf stavební firmy Hochtief Tomáš Koranda či Tomáš Krones z Colas CZ. 

„Šípovi se v kuloárech přezdívá ‚širokospektrální supernezávislý odborník‘. Přízvisko si vysloužil kvůli ideovému oblouku, který od 90. let vyklenul. Po převratu dělal na federálním ministerstvu financí a patřil k nejpřesvědčenějším liberálům. Za vlády další nejznámější české ikony liberalismu, prvního kabinetu Václava Klause, se na rok stal generálním ředitelem Českých drah. Tehdy Šíp přišel s tak důsledným projektem reformy a privatizace železnice, že to bylo moc i na pravicovou ODS. Vláda mu plán zatrhla a Šíp rezignoval,“ poznamenaly Lidové noviny s tím, že nyní je Šíp předsedou dopravní sekce Hospodářské komory. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…