Mobilizace proti levici se nebojím, bránil se Filip u Moravce

14.10.2012 14:00

V nedělních povolebních Otázkách Václava Moravce se na křeslech před diváky setkali předsedové pěti nejúspěšnějších stran, tedy ČSSD, KSČM, ODS, KDU-ČSL a TOP09. Bavili se hlavně o podobě krajských koalic, redukce tuzemských krajů a senátních volbách příští týden.

Mobilizace proti levici se nebojím, bránil se Filip u Moravce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Moravec

V druhé polovině pořadu Václava Moravce se začalo debatovat o krajských koalicích. Podle slov jednotlivých předsedů se tedy nejspíš můžeme dočkat červenooranžových koalic. A vůbec není jasné, jestli si kraj Plzeňský v otěžích ODS své vítězství udrží.

Krajské koalice

Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) koalici s komunisty jednoznačně odmítl. „Jsem bytostně přesvědčen, že s komunisty do koalice nepůjdeme,“ prohlásil Bělobrádek s tím, že jediný, kdo toto dogma kdy porušil, byl kdysi Miroslav Kalousek. A stálo ho to místo předsedy strany, upozornil předseda lidovců.

Co se týká koalice v Plzeňském kraji, kde zvítězila ODS, premiér připouští možnost ztráty vedení v kraji, kdy by se koaličně domluvili komunisté s ČSSD. Podle Nečase bude hodně záviset na vyjednávačích v krajských úrovních. „Je to velmi pravděpodobný výsledek,“ přiznal Nečas k oranžovočervené koalici.

Redukce krajů

V OVM se řešila i otázka redukce 14 českých krajů. Jednou se už totiž o slučování krajů ze 14 na devět jednalo. Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg přiznal, že by Česku redukce počtu krajů prospěla. „Nevěřím tomu, ale uvítal bych to,“ řekl.

Premiér Nečas k tomu dodal, že bychom se měli zamyslet nad tím, jestli je dobře, ze jsou tak dramatické rozdíly ve velikosti krajů. To je podle něj opravdu legitimní otázka, s kterou souhlasil i předseda lidovců Bělobrádek.

Levicoví předsedové spíše připomněli fungování těchto krajů. „Jde o to, abychom zlevnili jejich činnost,“ prohlásil Sobotka. Předseda komunistů k tomu dodal, že vidí na těchto úrovních opravdové problémy. Například v čerpání fondů či rozdíly ve zdravotnických službách.

Doporučení kandidátů do Senátu

V pořadu se Václav Moravec předsedů stran taky zeptal, jak to vidí s podporou jednotlivých kandidátů do Senátu, byť by nebyli členy jejich strany.

Jak lidovci, tak občanští demokraté, si při doporučování kandidátů do Senátu zachovají chladnou hlavu. Bělobrádek znovu připomněl, že KSČM ani v senátních volbách rozhodně nepodpoří. „U nás není příliš komfortní dávat podporu komunistickým kandidátům,“ zopakoval lidovec. „To si nemůže myslet nikdo ani omylem,“ doplnil ho Nečas za svou stranu s tím, že zvolení KSČM a ČSSD do Senátu není dobrá zpráva.

Vojtěch Filip se ale mobilizace proti komunistům nebojí. „Je to trochu fráze po 23 letech,“ odpověděl předseda této strany. „Jestli můžeme něco slíbit, je poctivá politika,“ dodal.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…