Moc Putinovi zatemnila mozek. Je to stejná snůška lží jako v roce 1968. Na varování jaderné mocnosti odpovídá poslanec TOP 09

01.09.2014 20:02

Slova ruského prezidenta Vladimira Putina o tom, že Rusko sice ozbrojený konflikt nechce, ale je třeba mít na paměti, že je jednou z největších jaderných mocností, vyvolala u českých politiků – jak již ParlamentníListy.cz uvedly v sobotu - vlnu nevole. Třeba někdejší předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová (ODS) hovořila v této souvislosti o otevřeném vyhrožování ničivou válkou. To si ale nemyslí někdejší premiér Jiří Paroubek (LEV 21). Podle něj sice má Rusko velmocenské zájmy, ale bylo by moudré alespoň některé z nich respektovat.

Moc Putinovi zatemnila mozek. Je to stejná snůška lží jako v roce 1968. Na varování jaderné mocnosti odpovídá poslanec TOP 09
Foto: Hans Štembera
Popisek: František Laudát

Mírové řešení ukrajinské krize se stále nerýsuje, naopak se konflikt na východní Ukrajině postupně vyostřuje. Minulý týden dokonce NATO obvinilo Kreml z porušení ukrajinské suverenity, na což prezident Putin reagoval. V odpovědi zdůraznil, že Rusko sice ozbrojený konflikt nechce, je třeba ale mít na paměti, že je jednou z největších jaderných mocností. Také popřel, že by ruští vojáci operovali na východní Ukrajině.

„Mohu rovnou říci: Rusko je daleko od toho, aby se nechalo vtáhnout do nějakých rozsáhlých konfliktů. Nechceme to a ani se k tomu nechystáme,” řekl Putin, ale hned dodal: „Dovoluji si připomenout, že Rusko je jednou z nejsilnějších jaderných velmocí. To nejsou slova, ale skutečnost.“

ParlamentníListy.cz proto v sobotu oslovily tři desítky českých politiků s dotazem, jak vnímají slova Putina a co z nich lze vyvozovat. Mezi odpověďmi pak zaujala například slova bývalé předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslavy Němcové (ODS), která si myslí, že Putinova slova nelze brát jinak, než že jde o otevřené vyhrožování ničivou válkou.

„Z dosavadního průběhu, kdy Rusko - tedy vlastně Putin - anektovalo v rozporu s mezinárodním právem Krym, kdy lhali o ruských maskovaných jednotkách, kdy předvedli světu nechutné pokrytecké divadlo s humanitárním konvojem, nelze brát zmínky o jaderné velmoci jinak než jako otevřené vyhrožování ničivou válkou. Takové výroky nesděluje ten, kdo ctí právo, suverenitu cizí země, kdo usiluje o mír a spolupráci. Tak mluví agresor,“ uvedla v sobotu pro ParlamentníListy.cz Miroslava Němcová. Reagovali ale i další.

O den později se ovšem redakci s názorem přihlásili ještě i jiní politici, mezi nimi třeba bývalý premiér Jiří Paroubek a nynější místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát.

Paroubek: Respektujme Rusko!

„To, že je Rusko jaderná velmoc, je fakt. To, že se velká část politiků Západu chová, jako by Rusko bylo v rozvratu jako za alkoholika prezidenta Jelcina, je také zřejmé. Rusko má zkrátka velmocenské zájmy a je moudré alespoň některé respektovat,“ zmínil v reakci na slova Putina Jiří Paroubek.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Podle jeho mínění ale prý regulérní ruská vojska na území Ukrajiny neoperují.

„Rusko chce mezi svým územím a územím zemí NATO nárazníkové neutrální území. Němci - Merkelová a Gabriel - to ostatně také velmi pragmaticky připouštějí. Pochybuji, že by se regulérní jednotky ruské armády zapojily do bojů na východní Ukrajině. Proč by to Rusko dělalo? Poslední vojenské úspěchy povstalců svědčí o tom, že to není potřeba,“ vysvětlil k tomu Paroubek.

Topkař František Laudát má ale na věc zcela jiný názor.

„Tento specifický druh ruské pravdy znám z roku 1968 u nás. Tehdy sovětští vojáci distribuovali takzvanou Bílou knihu. Byla to děsivá snůška lží. A dnes na Ukrajině? Rusové na dovolené, výměny i ruských zajatců, separatisté sestřelují ukrajinská letadla. Kde asi vzali rakety? Putin právě píše svoji Bílou knihu – chce mír a naznačuje přitom, že má jaderné zbraně. Jeho moc mu asi zatemnila mozek. Národy okolo Ruska by měl spíše lákat na svobodu a prosperitu, ne snít o novém Sovětském svazu,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz František Laudát.

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

Sobotka: Putinova slova vedou k eskalaci napětí

Připomeňme, že na Putinovo varování západních mocností před tím, aby si nezahrávaly s jadernou velmocí, reagoval o víkendu i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

„Tato jeho slova vedou opět pouze k eskalaci napětí. Není to žádný pozitivní signál, ani ukázání cesty, po níž se vydat," uvedl Sobotka a připomněl přitom první světovou válku, která začala před 100 lety. Podle něj tehdejšímu střetu předcházela podobná prohlášení a ultimáta a následně z toho vznikl obrovský konflikt.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…