Moc hezké pojednání o Zemanovi a Babišovi. Sepsal jej Martin Fendrych

18.11.2018 11:09

Babiš se topí, Zeman dává najevo, že hodlá pohrdat Sněmovnou. Těmito slovy hodnotí aktuální vládní krizi komentátor serveru Akruálně.cz Martin Fendrych. A to prý ještě není na celé dnešní krizi to nejhorší...

Moc hezké pojednání o Zemanovi a Babišovi. Sepsal  jej Martin Fendrych
Foto: Screen: ČT24
Popisek: Andrej Babiš na tiskové konferenci.

Český premiér Andrej Babiš (ANO) se topí. Tváří se sice, že tu nemáme vládní krizi, nýbrž jen jakési spiknutí, které ho chce zničit. Naznačuje dokonce, že za tím může stát česká nebo snad nějaká jiná zahraniční rozvědka, která možná reportéry TV Seznam vybavila brýlemi se skrytou kamerou.

„Jaká zahraniční rozvědka? Ruská? Čínská? Americká? Britská? Slovenská? Turecká? KLDR? Jakmile se začnete takto ptát, dojde vám, jak nebezpečné to jsou řeči, plky, ohrožují už tak pošramocenou důvěryhodnost Česka v zahraničí (pošramocenou mimo jiné úklidem Babiše juniora na okupovaný Krym). Kdo nám to tu vlastně ‚rozvrací klid na práci‘, kdo nám to tu ‚rejdí‘? Babiš, aby zachránil sebe, zesměšňuje zemi,“ udeřil komentátor na předsedu vlády.

Fendrych však žádá čtenáře, aby se tím nenechali zmást. Babiš se prý jen těmito konspiračními teoriemi snaží zakrýt fakt, že má problém. Stále má problém v kauze Čapí hnízdo, která se teď rozrostla o prohlášení jeho syna Andreje Babiše mladšího. Syn premiéra oznámil veřejnosti, že byl proti své vůli odvezen na ukrajinský poloostrov Krym ovládaný dnes Ruskem. Snad proto, aby nemohl podat vysvětlení v kauze Čapí hnízdo, ve které je obviněn nejen on sám, ale spolu s ním i jeho otec a předseda české vlády Andrej Babiš starší.

Za pár dní se možná většina poslanců rozhodne, že už takového premiéra nechtějí. Možná se najde 101 zákonodárců, kteří vysloví nedůvěru premiérovi podezřelému ze spáchání dotačního podvodu, v němž jde o desítky milionů korun. V takovém případě však prezident Miloš Zeman dopředu oznámil, že Andreje Babiše jmenuje předsedou vlády znovu. Tím by podle Fendrycha nejen ukázal, že pohrdá vůlí Sněmovny, ale ukázal by také něco podstatnějšího.  

„Podstatnější je, že by Zeman vzkříšením Babiše přilil olej do ohně, ještě víc by polarizoval společnost. Andrej Babiš se topí v malérech, do svých kauz zatáhl děti, u premiéra země EU je nepochopitelné, že dopustil, aby byl jeho duševně nemocný syn odvezen jakýmsi Rusem do Ruska, na Krym a do Krivého Rogu, zjevně jen proto, aby ho uklidil, aby nesvědčil. Zeman takové praktiky legalizuje jako ‚normální‘ (normálního na nich není lautr nic) a naopak zavrhuje novinářskou a občanskou snahu Babišovy postupy obnažovat. Je to prezident naopak, hlavou dolů, nehlava státu, jež chce ze státu udělat nestát,“ napsal komentátor.

Nic z toho bychom si podle něj neměli nechat líbit. Jako občané bychom měli trvat na tom, že policie a justice musí vše prověřit. A to neprodleně a měřit všem stejným metrem, i premiérovi. My jako občané bychom se neměli nechat zblbnout ani prezidentem, ani premiérem.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …