Moc jsme škrtali, teď budeme budovat férovou společnost, slibuje Heger, kandidující do vedení TOPky

07.12.2013 21:39

Bývalý ministr zdravotnictví za TOP 09 Leoš Heger hodlá na víkendovém sněmu bojovat o pozici ve vedení strany, chtěl by obsadit místopředsednické křeslo. V rozhovoru pro zpravodajský server Aktuálně.cz poslanec vysvětluje, proč se k tomuto kroku rozhodl právě nyní, když TOP 09 míří do opozice, a říká, co by strana měla změnit.

Moc jsme škrtali, teď budeme budovat férovou společnost, slibuje Heger, kandidující do vedení TOPky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministerstvo zdravotnictví zveřejnilo nástin zákona o návykových látkách, mezi něž se řadí i alkohol a tabákové výrobky

"Víceméně je to z podnětu mnoha lidí, kteří mě vyzývali, abych kandidoval a získal pozici jakési přirozené důvěry. V každé straně je to nutné," vysvětluje exministr Leoš Heger svou motivaci. Za svoji největší výhodu považuje důvěryhodnost, jako jeden ze dvou úhlů, ze kterých jsou politici posuzováni.

Nepřesvědčili voliče, že bojují o férovost

Jeho kandidatura prý v jistém ohledu souvisí také s nedávnými volbami, ve kterých strana ztratila oproti roku 2010 více než 277 tisíc voličů. Tento propad si Heger vysvětluje tím, že ve společnosti chybí pocit férovosti. Strana by se proto měla v tomto ohledu změnit, měla by ukázat vlídnější tvář, hledat cestu k sociálně spravedlivější společnosti v tom smyslu, aby se starala o lidi, kteří jsou skutečnými desperáty.

"Hlavní idea v minulém období - kvůli krizi - bylo, že jsme škrtali, šetřili, a s touto idejí se bojovalo. A mnoho lidí si myslí, že se měl klást důraz na budování férové společnosti," říká politik. "A náš nový program už přináší věci, které přispívají k sociální soudržnosti. A že se snažíme férovostní společnost budovat a že nejsme jen proti lidem, kteří nepracují," dodává Heger.

Nahradit Schwarzenberga ani Kalouska nehodlá

Poslanec, který se chce nyní dostat do vedení, považuje za správné, že je nyní TOP 09 stranou dvou mužů - Karla Schwarzenberga a Miroslava Kalouska. Důležité prý ale také je dávat prostor lidem s různými názory, hledat nové talenty. Sám se ovšem za následníka jednoho z oněch mužů nepovažuje, minimálně ne ve výhledu pěti let.

"Také nejsem nejmladší. Když si vezmete, že předseda strany musí být připraven zvednout premiérský post, tak to už asi já nedoženu. Takové ambice nemám, ale chtěl bych přispět k tomu, aby se takoví lidé ve straně našli," uzavírá rozhovor pro Aktuálně.cz Heger.

reklama

autor: adr

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz, včetně upozornění na soci…