Moc migrantů? Naopak, málo, říká komisařka pro vnitro. Ale musí přicházet „spořádaně“

08.01.2024 22:48

Legální migrace do Evropské unie se bude muset zvýšit o milion osob ročně, aby se vyrovnal úbytek stárnoucí pracovní síly, uvedla v pondělí eurokomisařka pro vnitřní záležitosti Ylva Johanssonová, informují zahraniční média.

Moc migrantů? Naopak, málo, říká komisařka pro vnitro. Ale musí přicházet „spořádaně“
Foto: Radim Panenka
Popisek: Evropský parlament ve Štrasburku

Ylva Johanssonová, komisařka EU pro vnitřní záležitosti, uvedla, že je naléhavě nutné odklonit se od nelegální migrace a najít legitimnější alternativy. „Legální migrace funguje velmi dobře, ale nestačí,“ řekla v projevu během návštěvy Atén eurokomisařka Johanssonová a dodala, že pracovní síla v EU se ročně zmenšuje o milion lidí.

„Z demografických důvodů se počet obyvatel v produktivním věku v EU sníží o milion ročně. Klesá o milion ročně,“ uvedla podle americké televize ABC News Johanssonová na návštěvě Řecka. „To znamená, že legální migrace by měla růst víceméně o milion ročně. A to je skutečně výzva.“ A dodala, že by se tak mělo dít „spořádaným způsobem“.

Johanssonová rovněž vyzvala země, aby potlačily nelegální migraci, v jejímž důsledku do Evropy každoročně přicházejí statisíce migrantů z Afriky, Blízkého východu a dalších zemí, často po smrtelně nebezpečných trasách, uvedla agentura Reuters.

Podle prognóz statistické agentury EU Eurostat se podíl obyvatel ve věku 65 let a více zvýší z 21,1 % v roce 2022 na 31,3 % do konce století.

Počet nelegálních migrantů přicházejících do EU se oproti vrcholu v roce 2015, kdy jich bylo více než milion, výrazně snížil, ale z minima v roce 2020 se postupně zvýšil na více než 260 000 v loňském roce, přičemž více než polovina z nich překonala Středozemní moře z Afriky přes Itálii, Řecko, Španělsko, Kypr a Maltu.

Ačkoli obavy z migrace podnítily v mnoha evropských zemích podporu krajně pravicových a protiunijních stran, Johanssonová tvrdí, že „jed a příčinu xenofobie a rasismu“ vyvolala nelegální migrace.

EU se loni dohodla na nových pravidlech, která mají rovnoměrněji rozdělit náklady na přijímání migrantů a omezit počet lidí přicházejících s využitím sítí převaděčů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Lidé jako Ylva by měli být postaveni před soud., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseRhino , 09.01.2024 8:41:13

|  6 |  0

Další články z rubriky

Další velký plán, jak zatočit s „dezinfem“. Tentokrát od Lipavského. Ozval se smích

22:58 Další velký plán, jak zatočit s „dezinfem“. Tentokrát od Lipavského. Ozval se smích

Piráti představili svůj 12bodový plán pro boj s dezinformacemi, v němž požadují, aby další ministers…