Moc nechápal, co se to děje, ale dovedl to do konce. Expert v ČT vzpomínal na zemřelého George Bushe

05.12.2018 19:17

Moderátorka Zuzana Tvarůžková ve středečním Interview ČT24 zpovídala Kryštofa Kozáka z Institutu mezinárodních studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. Zhodnotil život George Bushe staršího, 41. prezidenta USA, který změnil svět. Pomáhal bořit železnou oponu, vedl válku v Perském zálivu proti Saddámu Husajnovi, který napadl Kuvajt, a tak podobně.

Moc nechápal, co se to děje, ale dovedl  to do konce. Expert v ČT vzpomínal na zemřelého George Bushe
Foto: Israel National News
Popisek: Vlajky USA a Ruské federace

Amerikanista Kozák připomněl, že George Bush starší a George Bush mladší se neshodli na tom, zda bude správné zahajovat války nového tisíciletí. George Bush mladší se do Iráku vrátil a Saddáma definitivně svrhl.

George Bush starší měl podle Kozáka určitou vizi světa, kde Spojené státy stojí na straně dobra a trvají na dodržování mezinárodního práva. Už od mládí ale ukazoval, že se nebál nasazovat vlastní život. „Tehdy bylo zvykem, že nejstarší synové významných rodin sloužili vlasti a nebáli se nasazovat svůj život,“ zdůraznil Kozák s tím, že za druhé světové války unikl Bush v bojích v Pacifiku jen o vlásek smrti.

Poté předvedl, že je úspěšným obchodníkem, a teprve když si na to vydělal, vyrazil do politiky. A ne vždy v ní vyhrával. Ale nevzdával se. „Jeho charakter a jeho politické vystupování mu v jeho politické kariéře pomáhaly. Zastával kontinuálně určité hodnoty, nebyl to typ toho dnešního politika, který na sebe poutá pozornost hysterickými výroky. Dokázal tvrdě pracovat. Konzistentně pracoval v té tradiční republikánské linii,“ popisoval Bushe staršího Kozák.

Když došlo na rok 1989, Kozák Bushe staršího ocenil, i když zdůraznil, že 41. prezident možná tak úplně nechápal, co se na konci 80. let děje ve střední a východní Evropě.

„Když se podíváme na dobové dokumenty, je zřejmé, že Bush starší moc nechápal, co se v té střední Evropě děje... Ale jeho přínos byl v tom standardním uměřeném kurzu. To, že se podařilo studenou válku uzavřít, uzavřít takto dramatickou kapitolu světových dějin bez krveprolití, je do jisté míry i jeho zásluha,“ poznamenal Kozák s tím, že tehdy byla na stole i možnost, že ve střední a východní Evropě dojde ke krveprolití. „Ta americká politika byla tehdy uměřená a prokázalo se, že tato uměřenost byla v této dramatické době správným kurzem,“ dodal amerikanista.

Stranou jeho pozornosti nezůstala ani první válka v Perském zálivu. Bush starší tehdy trval na tom, že je třeba ctít principy mezinárodního práva a vést válku na záchranu Kuvajtu s podporou mezinárodního společenství v zádech. Právě tady ležel základ pozdějšího sporu George Bushe staršího a mladšího. Otec vyčítal svému synovi, že jde do druhé války proti Iráku bez jasné podpory mezinárodního společenství.

Bush starší jako republikán měl ještě jednu výhodu. V jisté fázi své politické kariéry se musel vyrovnávat s demokraty v Senátu a zvláště s ohledem na dnešní vypjatou politickou situaci v USA je zajímavé, že republikán Bush dokázal s opozičními demokraty najít shodu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala na ČT: „Jsme předurčení dovládnout.“

22:00 Premiér Fiala na ČT: „Jsme předurčení dovládnout.“

Premiér Petr Fiala (ODS) byl hostem v pořadu Interview ČT24, kde vyzdvihoval svou vládu jako pevnou.…