Moc patří lidu, vzkázal polský prezident do nového roku

01.01.2016 12:29

Polský prezident Andrzej Duda, který vzešel z nynější vládní strany Právo a spravedlnost (PiS), v novoročním projevu nepřímo obhajoval počínání nových konzervativních vládců země, snažících se ovládnout všechny klíčové pozice, média i justici. Současně apeloval na národní jednotu.

Moc patří lidu, vzkázal polský prezident do nového roku
Foto: Andrzejduda.pl
Popisek: Polský prezident Andrzej Duda

"Nejvyšší moc v našem státu patří lidu," zdůraznil Duda v narážce na výsledky říjnových parlamentních voleb, které přinesly Polsku první vládu jedné strany od pádu komunismu. "Proto si myslím, že právo by mělo vycházet z občanů a mělo by být především pro občany," dodal.

Současně apeloval na národní jednotu, a to i vzhledem k nadcházejícím oslavám 1050 let od přijetí křesťanství. Poláky charakterizoval jako "národ milující svobodu, bojovný, hrdý a současně tolerantní vůči jiným národům a vyznáním".

"Všichni toužíme, aby Polsko bylo zemí míru a blahobytu, státem silným a bezpečným. Máme společné cíle a touhy, i když různé názory. Žijeme ale v demokracii a svoboda názorů je jednou z jejích mnoha předností. Můžeme se odlišovat názory, ale musíme spolu hovořit, naslouchat si a vzájemně si vážit," zdůraznil.

Prezident ujistil, že bude bránit polské zájmy a dobrou pověst země, jejíž vláda čelí za své počínání stále silnější kritice i ze zahraničí.

Ve čtvrtek, kdy Duda v televizi přednesl svůj projev, horní komora polského parlamentu schválila novelu zákona, umožňující kabinetu dosadit své lidi do vedení veřejnoprávní televize a rozhlasu. Po osmi letech panování liberálních vlád označují stoupenci nynější vládní strany tato média za protivládní či dokonce za "protipolská".

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…