Mocenský boj v ODS: Kuba s Pospíšilem proti Blažkovi. A Nečas...

16.05.2013 14:15

Podle zdroje ParlamentníchListů.cz dobře obeznámeného s děním v ODS se uvnitř strany začínají přeskupovat aliance.

Mocenský boj v ODS: Kuba s Pospíšilem proti Blažkovi. A Nečas...
Foto: red
Popisek: ODS, ilustrační foto

Zdá se, že na jedné straně vzniká aliance mezi prvním místopředsedou strany a ministrem průmyslu Martinem Kubou z jihočeské ODS a místopředsedou ODS a exministrem spravedlnosti Jiřím Pospíšilem z ODS v Plzeňském kraji proti ministru spravedlnosti a místopředsedovi ODS Pavlu Blažkovi z jihomoravské ODS.

Kompaktní Morava

Větší, „bendlovská“, část středočeské ODS by měla být na straně Kuby, zatímco tluchořovská spíše na straně Blažka. Dlouhodobě také existuje spojenectví jihomoravské ODS a moravskoslezské ODS.

„Samozřejmě bude zajímavé, na kterou stranu se přikloní Petr Nečas. Jelikož Morava ale většinou drží pohromadě, lze očekávat, že Nečas ze Zlínského kraje se přidá spíše na stranu Blažka. Morava vždy těžila z toho, že byly Čechy roztříštěné,“ řekl ParlamentnímListům.cz dobře informovaný zdroj.

Bude volební kongres?

V ODS se hovořilo o tom, že po debaklu ODS v prezidentských volbách a klesajících preferencích strany pohybujících se kolem deseti procent by podzimní kongres ODS mohl být volební. „Jestli bude podzimní kongres volební, to dnes neví nikdo. Stát se může všechno,“ řekl redakci zdroj.

Na posledním kongresu spojenectví jižní Moravy, jižních Čech, tluchořovské části středních Čech a protisvobodovské části pražské ODS prosadilo do vedení strany Martina Kubu, Pavla Blažka a Tomáše Chalupu.

Nečas dostal na posledním kongresu výstrahu

Petr Nečas dostal v poslední předsednické volbě jenom šedesát procent hlasů. A kandidatura Ivana Fuksy mu byla výstrahou, protože prý tehdy Nečas chtěl, aby se do vedení nedostali Blažek s Kubou. Prý k tomu využil primátora a předsedu pražské ODS Bohuslava Svobodu.

„Lidé nás nemají rádi kvůli jiným věcem, to by se rozdělili na skupiny. Je to proto, že nemají důvěru k těm tvářím, mají je spojené s nejrůznějšími příběhy. Chceme-li být věrohodní, musíme zvolit nové tváře,“ řekl tehdy Svoboda v rozhovoru pro server iHNed.cz. Kandidáti na nového lídra občanských demokratů, ministr spravedlnosti Pavel Blažek ani ministr průmyslu Martin Kuba, jimi ale podle primátora nejsou: „Nejsou to úplně nové tváře, možná v něčem lepší, ale ne nové tváře.“

Boj o sněmovní kandidátky

V ODS se už nyní také pomalu připravuje boj o místa na kandidátkách do sněmovních voleb. Který bude o to krutější, že se neočekává, že ODS obhájí výsledek z minulých sněmovních voleb, čili bude poslaneckých křesel o dost méně. Strana zaznamenala zřejmý pokles členské základny. V roce 2012 měla ODS 25 245 členů. Letos to je o skoro čtyři tisíce méně, a to 21 545.

Vůči současnému vedení se ale již začínají ozývat kritické hlasy: „Dlouhodobě se ukazuje, že naše vedení je odtržené od reality a neví, co si přeje členská základna. A už vůbec neví, co si přejí naši voliči. Když dospějeme do takové situace, bývají volební preference a výsledky takové, jaké jsou,“ řekl v rozhovoru pro iDnes.cz z 15. května nově zvolený předseda ODS v Královéhradeckém kraji Martin Puš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…