Mocný hlas Mirka Topolánka: Vzpamatujte se. Míříme do pekel!

15.01.2015 12:23

Podle expremiéra Mirka Topolánka se v posledních týdnech poměrně vyjasnila odpověď na otázku, jaká bude budoucnost světa. Vizi optimistického vítězství demokracie, charakterizovanou slavným sloganem Francise Fukuyamy o „konci dějin“, podle něj jednoznačně poráží chmurná představa očekávaného „Střetu civilizací“ Samuela Huntingtona.

Mocný hlas Mirka Topolánka: Vzpamatujte se. Míříme do pekel!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mirek Topolánek

Ve svém textu pro tabletový týdeník Dotyk.cz současný předseda teplárenského sdružení Topolánek píše, že by nás takový vývoj neměl překvapovat. Barbarský útok na redakci Charlie Hebdo je prý pouhou špičkou ledovce. „Viditelnou a drastickou ukázkou latentního i zjevného a podceňovaného souboje, který už pěknou řádku let probíhá a před kterým jsme doposud strkali hlavu do písku, případně „politicky korektně“ vrahům, násilníkům a teroristům uhlazovali pěšinku,“ dodává k tomu expremiér.

Topolánek cituje uznávaného amerického myslitele indického původu Fareeda Zakariu, podle kterého v poslední době došlo k regulaci kapitalismu a deregulaci demokracie. Výsledkem je přeregulovaná ekonomika a byzantinský styl vlády. Tento nepraktický systém není schopen ani fungovat, ani získat sympatie občanů.

Hovoří se prý o ohrožení liberální demokracie,charakterizované svobodnými volbami, ústavním liberalismem, vládou práva, ochranou svobod, rovností před zákonem a rozvinutou občanskou společností. Pokud něco z toho slábne, mění se podle něj liberální demokracie v neliberální.

Celá úvaha Mirka Topolánka ZDE

„Pouze svobodná společnost produkuje demokracii,“ zdůrazňuje expremiér. Základem euroamerické civilizace byl přitom liberální kapitalismus. Západu to podle Topolánka dalo technologickou, ekonomickou, ale i morální převahu, kterou ale během několika dekád prohospodařil.

„Nic z dosud platných a výše uvedených hodnot dnes nefunguje!“ varuje Topolánek. Svobodu podle něj ztrácíme, trh jsme poplivali a liberální demokracii destruujeme. To je podle něj příčinou úpadku Západu a jeho neschopnosti čelit novým civilizačním výzvám. Ohrožení západní civilizace je podle něj takové, jaké tu nebylo od pádu Římské říše.

„Východisko z toho se nachází v nápravě výše uvedeného,“ píše expremiér. Druhou cestou je podle něj eskalace nacionalismu, xenofobie, populismu a další bobtnání státní mašinerie a útok na osobní svobody. „Ve jménu hrozby se nejlépe uplatňují totalitní praktiky,“ zdůrazňuje.

„Tím neříkám, že se nemáme bránit. Naopak, tvrdě, nekompromisně a rychle. Jsme totiž ve válce. Čím rychleji si to uvědomíme, tím větší budeme mít šanci,“ burcuje Mirek Topolánek. Obává se ale, že rozklad západní společnosti povede spíše k pohodlnější cestě. Ta však pole něj vede ,,do pekel".


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…